Zoeken

Koning Mohammed VI eist fatwa van Ulema over hervorming Moudawana

30 juni 2024 - 17:40 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft de hoge raad van Ulema opdracht gegeven om religieuze kwesties te onderzoeken die verband houden met voorstellen voor de herziening van het familierecht (Moudawana). Deze instructies werden gegeven op vrijdag 28 juni, met het verzoek om een fatwa voor te leggen aan de monarch, gebaseerd op de principes van de islam.

In een officiële verklaring werd bekendgemaakt dat Koning Mohammed VI, als voorzitter van de Opperste Raad van Ulema, de raad heeft verzocht om specifieke religieuze aspecten van de hervormingsvoorstellen te beoordelen. De herzieningscommissie had eerder haar voorstellen ingediend, maar vanwege de religieuze aard van sommige voorstellen, is de expertise van de Ulema noodzakelijk.

Lees ook: Polygamie, erfrecht en kindhuwelijken: de strijd van Marokkaanse feministen

Volgens artikel 41 van de Marokkaanse grondwet is de Opperste Raad van Ulema de enige instantie die bevoegd is om officiële fatwa’s uit te spreken. De koning heeft benadrukt dat de raad bij het opstellen van de fatwa rekening moet houden met de richtlijnen van een koninklijke brief aan de premier. Deze brief roept op tot gematigdheid en constructieve ijtihad (interpretatie van de islamitische wet), en benadrukt dat wat verboden is niet toegestaan kan worden, en wat toegestaan is niet verboden mag worden.

Lees ook: Familierecht: Koning Mohammed VI’s deadline loopt vandaag af

Koning Mohammed VI benadrukt dat de herziening van het familierecht moet plaatsvinden binnen de tolerantere interpretaties van de islam, zonder afbreuk te doen aan de fundamentele religieuze principes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team