Zoeken

Koning Mohammed VI overweegt gratie voor Hirak-gevangenen

18 augustus 2024 - 08:00 - Marokko

©

Er gaan geruchten dat Koning Mohammed VI gratie zal verlenen aan de gevangenen van de Hirak-protestbeweging in de Rif, ter gelegenheid van de herdenking van de "Revolutie van de Koning en het Volk" op 20 augustus.

Hirak-gevangenen Nasser Zefzafi, Samir Aghid en Nabil Ahmajik, die tot 20 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld, Mohamed Jelloul (10 jaar), en Mohamed El Haki en Zakaria Adahchour (15 jaar), zouden in aanmerking kunnen komen voor vrijlating op 20 augustus.

Lees ook: Hirak-leider Nasser Zefzafi behaalt diploma in gevangenis

Ahmed Zefzafi, de vader van Nasser Zefzafi, die wordt beschouwd als de leider van de Hirak-beweging, heeft echter duidelijk gemaakt dat "zijn familie tot nu toe geen officiële informatie heeft ontvangen over de vrijlating van de gevangenen op 20 augustus". Een bron dicht bij de familie van Mohamed Jelloul bevestigde ook geen informatie te hebben, en merkte op dat dezelfde geruchten de afgelopen jaren ook de ronde deden bij religieuze of nationale feestdagen.

Dezelfde bron zegt te willen wachten op de daadwerkelijke vrijlating voordat ze dit nieuws geloven. Mensenrechtenorganisaties in Al Hoceima hebben ook opgemerkt dat er geen officiële informatie is over de vrijlating van de Hirak-gevangenen. Ze benadrukken dat "de koninklijke amnestie pas kort voor de aankondiging bij de families bekend wordt gemaakt, zoals bijvoorbeeld het geval was met de Hirak-gevangenen die in 2020 werden vrijgelaten, waardoor alle mogelijkheden open blijven".

Lees ook: Oproep tot "onmiddellijke" vrijlating Nasser Zefzafi

Op 30 juli, tijdens het Troonfeest, verleende Koning Mohammed VI al gratie aan de journalisten Taoufik Bouachrine, Omar Radi en Soulaimane Raissouni, aan de blogger en activist Saida El Alami en aan demonstranten tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël. De afgelopen dagen hebben talloze mensenrechtenactivisten, journalisten en bloggers opgeroepen tot de vrijlating van de Hirak-gevangenen, van Mohamed Brahimi, een gevangene van de Hirak-beweging in Jerada, en van Mohamed Ziane, een voormalig minister van Mensenrechten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team