Zoeken

Koning Mohammed VI pardonneert veroordeelde journalisten

30 juli 2024 - 12:10 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft ter gelegenheid van het Troonfeest gratie verleend aan 2476 mensen, onder wie meerdere bekende Marokkaanse journalisten. Dit heeft het Marokkaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Op de lijst van vrijgelaten gevangenen staan verschillende journalisten die waren veroordeeld voor algemene misdrijven, onder wie Taoufik Bouachrine, Omar Radi en Souleimane Raissouni. Daarnaast zijn ook activisten Reda Taoujni, Youssef El Hairch, Saida El Alami en Mohamed Kenzoz vrijgelaten.

Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet

Van de 2476 begunstigden zaten er 2278 daadwerkelijk vast. Bij 171 van hen is de boete kwijtgescholden en het restant van hun gevangenisstraf omgezet. Twee gevangenen hoeven alleen nog het restant van hun straf uit te zitten, terwijl 2090 gevangenen hun volledige straf kwijtgescholden hebben gekregen. Bij 15 gevangenen is hun levenslange straf omgezet in een tijdelijke straf.

De overige 182 begunstigden waren al op vrije voeten, maar hadden nog een straf openstaan. Bij 45 van hen is de gevangenisstraf of het restant daarvan kwijtgescholden. Negen mensen hoeven niet meer de cel in, maar moeten nog wel hun boete betalen. Bij 121 mensen is de boete kwijtgescholden of verlaagd, en zeven mensen zijn zowel hun gevangenisstraf als hun boete kwijtgescholden.

Lees ook: Koning Mohammed VI niet blij met arrestatie Omar Radi

Onder de vrijgelaten gevangenen zijn ook 16 mensen die vastzaten voor extremisme en terrorisme. Zij kregen gratie nadat ze hun loyaliteit aan Marokko en de nationale instellingen hadden betuigd, afstand hadden genomen van extremistisch gedachtegoed en terrorisme hadden afgezworen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team