Zoeken

Koning Mohammed VI verbiedt toegang tot Marokko aan Italiaanse journalist

13 augustus 2024 - 22:10 - Marokko

©

Een Italiaanse journalist, wiens naam op de zwarte lijst van Koning Mohammed VI staat, is de toegang tot Marokko geweigerd. Hij wilde er met zijn gezin op zomervakantie gaan.

Luigi Pelazza, verslaggever voor het programma Le Iene op Italia Uno, is niet welkom in Marokko. Hij was vorige week met zijn familie en vrienden op vakantie en reisde vanuit Spanje naar de Marokkaanse grens als een gewone toerist, met een camper en koffers. Hij nam de veerboot in Tarifa naar Tanger, maar kwam daar nooit aan.

Lees ook: Journalisten veroordeeld voor chantage Koning Mohammed VI

Na controle van zijn paspoort werd Pelazza door de Marokkaanse havenautoriteiten uitgezet. Hij moest zijn camper pakken en terugkeren naar Spanje. De reden voor zijn uitzetting? Zijn naam staat op een zwarte lijst van Koning Mohammed VI vanwege een reportage die hij in 2017 maakte over kinderprostitutie in Marrakech.

Lees ook: Marokko zet Italiaanse tv-ploeg land uit om reportage over kinderprostitutie

Pelazza dacht dat deze zaak achter hem lag. Hij nam contact op met de Italiaanse ambassadeur in Rabat, Armando Barucco, en ontdekte dat verzoening met Marokko inhoudt dat hij een excuusbrief aan Koning Mohammed VI moet schrijven. Alleen de Koning kan hem rehabiliteren. "De ambassadeur heeft geprobeerd de lokale autoriteiten uit te leggen dat het om journalistiek werk ging en dat er geen enkele intentie was om het imago van het land te schaden. Ik dacht dat deze geschiedenis in 2017 was afgesloten toen we tijdens de reportage door de politie werden gearresteerd en uitgezet nadat een deel van het opgenomen materiaal in beslag was genomen", zegt de Italiaanse journalist. "Nu moet ik uitzoeken wat ik aan de Koning moet schrijven, hoe ik me moet verontschuldigen, want mijn enige wens is om op vakantie te gaan naar Marokko."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team