Zoeken

Marokkaan laat Zuid-Koreaanse staat veroordelen

11 mei 2024 - 12:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man die in Zuid-Korea werd onderworpen aan onmenselijke en vernederende behandeling in een detentiecentrum voor migranten, heeft een rechtszaak tegen de Zuid-Koreaanse staat gewonnen.

De man, die in 2017 naar Zuid-Korea kwam om asiel aan te vragen, werd in september 2021 vastgehouden in een kleine cel waar hij met kabelbinders en ducttape aan handen en voeten was vastgebonden. Beelden van zijn mishandeling werden door zijn advocaat Hahn-Jae Lee online gedeeld en gingen viraal.

Lees ook: Marokkaan klaagt Koreaanse regering aan

De man leed na zijn vrijlating aan een posttraumatische stressstoornis en lichamelijke klachten aan zijn handen en tanden. Hij eiste schadevergoeding voor het geestelijk en lichamelijk letsel en vroeg om rehabilitatie om de "fysieke, psychologische en sociale gevolgen van de foltering" te boven te komen.

Lees ook: Zuid-Korea reageert op zaak mishandelde Marokkaan

De Zuid-Koreaanse regering erkende dat er sprake was van schending van de rechten van de man en beloofde een onderzoek in te stellen. De rechtbank in Seoel veroordeelde de staat uiteindelijk tot het betalen van 10 miljoen won (6800 euro) aan schadevergoeding. Het is voor het eerst dat een Zuid-Koreaanse rechtbank een schadevergoedingsclaim van een migrant inwilligt voor mishandeling in een detentiecentrum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team