Zoeken

Ibrahim sterft aan hartstilstand tijdens voetbalwedstrijd in België

18 oktober 2022 - 23:00 - Wereld

©

Ibrahim, een 19-jarige speler van de Belgische voetbalclub Royal Excelsior Stéphanois, een club uit Court-Saint-Étienne in Waals-Brabant, is zaterdag op het veld overleden aan een hartstilstand.

De tragedie vond plaats terwijl Ibrahim met het reserveteam van de club St. Etienne tegen Ittre speelde. "De Vereniging van Franstalige voetbalclubs zou zich moeten herbezinnen. De profs zijn wel verplicht medische tests te ondergaan om miljoenen euro’s te verdienen, waarom ook niet de jongeren, de amateurs? Het zou misschien geen verschil gemaakt hebben in het geval van Ibrahim, maar ik voelde me beschaamd, onwaardig en boos omdat ik de medische geschiedenis van de speler niet kende. Had hij bekende ademhalingsproblemen, hartkwalen? Was hij astmatisch? Ik kon de paramedici niet helpen omdat ik het niet wist," betreurt Antony Tavares Carinha, de coach van Ibrahim.

Lees ook: RFC Luik brengt hulde aan Youssef Boujamaoui

Het gebrek aan medische keuringen in het amateurvoetbal is een trieste realiteit, bevestigt David Delferière, voorzitter van voetbalfederatie ACFF. "De kwestie komt elke keer ter sprake als er een ongeluk gebeurt. Dit is uitgebreid besproken met artsen, maar het is niet haalbaar om 500.000 onderzoeken uit te voeren om slechts een zeer klein percentage probleemgevallen op te sporen. Wat er met deze jongeman is gebeurd, is erg triest. Maar het was een ongeluk," legt hij uit.

De meeste federaties vragen niet langer een medisch attest. "Vroeger brachten atleten een medisch formulier mee dat door hun arts was ingevuld na een aantal tests. Nu vullen de atleten het formulier zelf in en zeggen ze dat ze fit zijn. De Belgische Franstalige Atletiekliga vond dat de tests niet zoveel verschil uitmaken. Je kunt de ene dag fit zijn en een tijdje later problemen krijgen", verklaart Noël Levêque, voorzitter, technisch directeur en coach van de Koninklijke Atletiekclub van Waals Brabant (RCABW).

Lees ook: Familie Nouri gaat sportlocaties in Nederland met defibrillators uitrusten

"Je weet nooit welke tests de dokter eigenlijk heeft uitgevoerd voordat hij zijn stempel erop zet. Of zijn onderzoek serieus of slordig is. Vijftien tot twintig jaar geleden was er een lijst van erkende artsen. Die werd afgeschaft nadat andere artsen vonden dat het oneerlijke concurrentie was. Een andere zorg is dat we vroeger toegang hadden tot de screenings, maar vanwege het medisch geheim kan dat nu niet meer", zegt Thierry Maréchal, voorzitter van de Wielerbond Wallonië-Brussel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team