Zoeken

Marokkaans verzet hekelt miljardendeal spionagesatelliet met Israël

13 juli 2024 - 21:30 - Marokko

©

Het Marokkaans Front tegen Normalisatie heeft scherpe kritiek geuit op een miljardendeal tussen Marokko en het Israëlische bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) voor de aankoop van een spionagesatelliet. Het Front eist opheldering van de regering.

"Wij veroordelen deze overeenkomst en elke andere overeenkomst met de zionistische entiteit [...] We eisen een officiële verklaring en uitleg van de regering", aldus Aziz Hanaoui, lid van het Front, tegenover The New Arab.

Lees ook: Marokko kiest voor Israëlische spionagesatelliet

Volgens La Tribune zou IAI de satelliet binnen vijf jaar aan Marokko moeten leveren. Deze zal de twee door Airbus gebouwde satellieten Mohammed VI-A en Mohammed VI-B vervangen. In december koos Marokko ervoor om de bouw van de nieuwe satelliet toe te vertrouwen aan IAI, in plaats van de Franse bedrijven Airbus Defence & Space en Thales Alenia Space.

Lees ook: Ofek-13: Marokko investeert in Israëlische spionagesatellieten

Het Marokkaans Front tegen Normalisatie roept het parlement ook op om minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita te ondervragen over de "intenties" achter de reizen van Marokkaanse influencers en studenten naar Tel Aviv. "We hebben bronnen die aangeven dat deze mensen (op reis) Mossad-agenten hebben ontmoet, de grens met Gaza hebben bezocht en onvoorwaardelijke steun hebben uitgesproken voor het Israëlische leger", voegde Hanaoui eraan toe. Hij vindt dat de betrokkenen moeten worden berecht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team