Zoeken

Marokkaanse Asmaa Boujibar krijgt 300.000 dollar van NASA

1 mei 2024 - 21:00 - Wereld

©

De Marokkaanse wetenschapper Asmaa Boujibar, universitair docent planetaire wetenschappen aan de Western Washington University (WWU) in de Verenigde Staten, heeft een subsidie van 300.000 dollar van de NASA ontvangen om onderzoek te doen naar de samenstelling van de planeet Mercurius.

Asmaa Boujibar zal de subsidie gebruiken om de data te analyseren die verzameld zijn door de NASA-sonde Messenger, die tussen 2011 en 2015 rond Mercurius cirkelde. Ze zal dit doen in samenwerking met haar studenten en andere onderzoekers.

Lees ook: Asmaa Boujibar, eerste Marokkaanse bij NASA

In haar laboratorium kan Asmaa Boujibar omstandigheden creëren die lijken op die op Mercurius. "We kunnen de binnenkant van planeten, inclusief de aarde, simuleren in ons laboratorium met hoge druk en hoge temperatuur," legt ze uit. "We combineren de data van het oppervlak met experimenten om te bepalen hoe het binnenste eruit zou kunnen zien en een compleet beeld te krijgen van de samenstelling van de planeet."

De NASA-subsidie zal Asmaa Boujibar en haar team in staat stellen om geavanceerde modellen te gebruiken om complexe patronen op het oppervlak van Mercurius te bestuderen. "We kunnen nu machine learning gebruiken om deze enorme dataset te verwerken en patronen te identificeren die we met traditionele wiskundige technieken niet kunnen zien," aldus Boujibar.

De bevindingen van Asmaa Boujibar zullen waardevolle inzichten geven in de geschiedenis, het heden en de toekomst van Mercurius. Ze zullen ook nuttig zijn voor de BepiColombo-missie, een gezamenlijke missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en het Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) die in december 2025 naar Mercurius zal worden gelanceerd.

Lees ook: Marokkaanse Asmaa Boujibar gaat voor NASA werken

Asmaa Boujibar is afkomstig uit Casablanca en was al op jonge leeftijd gepassioneerd door ruimteonderzoek. Ze was de eerste Marokkaanse vrouw die voor de NASA ging werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team