30 maart 2022 - 11:40 - Marokko
Homoseksuelen en illegale migranten behoren tot degenen die het zwaarst worden getroffen door de sanitaire crisis in Marokko. Dit blijkt uit een verslag van de Raad voor de bestrijding van discriminatie.
Illegale migranten, mensen met speciale noden en homoseksuelen behoren tot de meest getroffen groepen in de Marokkaanse samenleving, zo blijkt uit het laatste verslag van de Raad voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie. In het document staat dat de hachelijke situatie en de kwetsbaarheid van bepaalde bevolkingsgroepen die op Marokkaans grondgebied wonen, is verergerd door de gezondheidscrisis. De noodtoestand heeft niet alleen hun mogelijkheden beperkt om hun rechten uit te oefenen, maar heeft ook geleid tot bepaalde vormen van systematische discriminatie.
Lees ook: Marokko: hoge ambtenaar ontslagen wegens "promoten" homoseksualiteit
Volgens de opstellers van het verslag voorzagen de maatregelen ter bestrijding van de pandemie "in nieuwe strafbare feiten die de daders het risico op vervolging opleverden". Daarbij werd geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken van bepaalde bevolkingsgroepen: buitenlanders, drugsverslaafden en anderen. Veel mensen werden als gevolg vervolgd voor opzettelijke overtredingen van de noodtoestand.
Lees ook: Abdelilah Benkirane haalt hard uit naar homoseksuelen
Als voorbeeld noemt het rapport "illegale migranten die tijdens de gezondheidscrisis buiten elk wettelijk kader werden gearresteerd en vastgehouden". De Raad voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie veroordeelt deze praktijken die niet mogelijk waren voor de pandemie. Tussen maart en december 2020 zijn 490 buitenlanders, voornamelijk uit West- en Centraal-Afrika, gearresteerd, voornamelijk in de steden Tanger, Laayoune, Rabat, Dakhla en Nador, meldt de organisatie.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Marokko: spectaculaire voor-en-na beelden vanuit de ruimte
Sahbi El Asraoui, door Frankrijk gezochte schutter, vrij in Marokko
Politieagent mishandeld in Tanger, buschauffeur opgepakt
Moudawana: wijzigingen voor Marokkanen in het buitenland
Pro-Palestijnse protesten in Marokko beïnvloeden oorlog in Gaza
Marokko verbiedt vliegverkeer boven gevoelige militaire bases
Ziekenhuis Midar heropend na waterschade
Ex-minister zorgt voor ophef met pleidooi voor sociale mix in Marokko