Zoeken

Marokkaanse huizenmarkt in de lift dankzij Marokkaanse diaspora

26 juni 2024 - 06:00 - Economie

©

De Marokkaanse huizenmarkt vertoont tekenen van herstel dankzij overheidsprogramma’s en de terugkeer van Marokkanen die in het buitenland wonen.

De Marokkaanse diaspora speelt een belangrijke rol in de opleving van de vastgoedmarkt in Marokko. Ze vormen een aanzienlijk deel van de begunstigden van het nieuw woonhulpprogramma "Daame Sakane". Tot 23 mei 2024 was 23% van de 73.711 ingediende aanvragen afkomstig van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Volgens regeringswoordvoerder Mustapha Baitas is Fez-Meknes de regio met de meeste begunstigden, met 35,9% van de goedgekeurde aanvragen. Daarna volgen Casablanca-Settat (34,54%), Oriental (6,5%) en Tanger-Tetouan-Al Hoceima (ongeveer 4%).

Lees ook: Marokkaanse fiscus jaagt op eigenaren vakantiewoningen

Het nieuwe woonhulpprogramma, gelanceerd door Koning Mohammed VI in oktober 2023, beoogt de toegang tot woningbezit te vergemakkelijken door het koopvermogen van Marokkaanse huishoudens te verhogen met directe financiële steun aan kopers. De directe steun bedraagt 100.000 dirham voor de aankoop van een woning met een verkoopprijs van maximaal 300.000 dirham. Voor woningen met een prijs tussen 300.000 en 700.000 dirham bedraagt de steun 70.000 dirham. Enkel Marokkanen die in Marokko of in het buitenland wonen, geen eigendom bezitten in Marokko en nog nooit een woonhulp hebben ontvangen, komen in aanmerking voor de steun.

De vraag naar koopwoningen is in de eerste vier maanden van 2024 geleidelijk toegenomen, met een nog snellere toename van het aanbod. Volgens een rapport van Mubawab zijn appartementen met twee en drie slaapkamers en een oppervlakte van 50 tot 100 vierkante meter het meest gevraagd. Regionale verschillen zijn echter waargenomen. Marrakech en Agadir zagen een toename van de vraag, terwijl het aanbod in Casablanca, Rabat en Tanger afnam. Deze ongelijkheden hebben geen negatieve invloed op de Marokkaanse huizenmarkt, die nog steeds aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders, met name Marokkanen die in Frankrijk wonen en de meerderheid van de buitenlandse kopers vormen.

Lees ook: Marokkaanse diaspora investeert collectief in Marokkaans onroerend goed

De huurmarkt volgt dezelfde trend, met zowel vraag als aanbod in opmars. Appartementen met twee slaapkamers, met name die tussen 50 en 110 vierkante meter, zijn het meest gewild. Deze toegenomen vraag heeft echter gevolgen voor de huurprijzen, die in het eerste kwartaal van 2024 stegen, met name voor leegstaande appartementen. Desondanks blijven "de vooruitzichten voor de vastgoedsector overwegend positief, met een verwachte versnelling van de groei in de aanloop naar internationale evenementen zoals de Afrika Cup 2025 en het WK 2030", meldt Finances News Hebdo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team