17 september 2022 - 23:00 - Economie
Marokko blijft één van de grootste exporteurs van kleding naar de Europese Unie. De export steeg in de eerste helft van het jaar met 33,4% op jaarbasis tot 1,5 miljard euro, volgens de laatste statistieken van de Europees-mediterrane kring van textielproducenten (Cedith). Eind juni 2022 was het koninkrijk de achtste speler op deze markt, met een aandeel van 3,5%. In dezelfde periode in 2021 stond het op de achtste plaats. Ook de gemiddelde prijzen stegen met ongeveer 14% op jaarbasis.
In totaal is de invoer van kleding in de Europese Unie in de eerste helft van het jaar met 37,3% gestegen tot 43,54 miljard euro. Door deze snelle groei is Bangladesh de grootste exporteur van kledingstukken naar de Europese Unie (10,36 miljard euro uitvoer en een aandeel van 23,8%). Het neemt daarmee de plaats in van China, met 11,13 miljard euro eind juni (+33,7%), en een aandeel van 25,6%. Turkije maakt de top 3 compleet met 5,57 miljard euro in de eerste helft van het jaar (+32,5 %) en een marktaandeel van 12,8%.
Lees ook: Marokko eerste Afrikaanse exporteur van kleding naar Europa
In de mediterrane landen behoudt Marokko zijn positie als tweede grootste leverancier aan de Europese Unie, na Turkije en vóór Tunesië (1,12 miljard euro eind juni, +23,5%). "Vanuit een meer algemeen perspectief stellen we vast dat het PPM-aandeel is gestegen van 18,3% in 2019 naar 19,4% in de eerste helft van 2022. Dit is weliswaar een lichte stijging, maar het toont aan dat de Europese kledingmarkt steeds meer wil kopen bij leveranciers die sneller en flexibeler reageren, maar ook een kleinere koolstofvoetafdruk hebben", aldus Jean-François Limantour, voorzitter van de Cedith.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden