17 september 2022 - 23:00 - Economie
Marokko blijft één van de grootste exporteurs van kleding naar de Europese Unie. De export steeg in de eerste helft van het jaar met 33,4% op jaarbasis tot 1,5 miljard euro, volgens de laatste statistieken van de Europees-mediterrane kring van textielproducenten (Cedith). Eind juni 2022 was het koninkrijk de achtste speler op deze markt, met een aandeel van 3,5%. In dezelfde periode in 2021 stond het op de achtste plaats. Ook de gemiddelde prijzen stegen met ongeveer 14% op jaarbasis.
In totaal is de invoer van kleding in de Europese Unie in de eerste helft van het jaar met 37,3% gestegen tot 43,54 miljard euro. Door deze snelle groei is Bangladesh de grootste exporteur van kledingstukken naar de Europese Unie (10,36 miljard euro uitvoer en een aandeel van 23,8%). Het neemt daarmee de plaats in van China, met 11,13 miljard euro eind juni (+33,7%), en een aandeel van 25,6%. Turkije maakt de top 3 compleet met 5,57 miljard euro in de eerste helft van het jaar (+32,5 %) en een marktaandeel van 12,8%.
Lees ook: Marokko eerste Afrikaanse exporteur van kleding naar Europa
In de mediterrane landen behoudt Marokko zijn positie als tweede grootste leverancier aan de Europese Unie, na Turkije en vóór Tunesië (1,12 miljard euro eind juni, +23,5%). "Vanuit een meer algemeen perspectief stellen we vast dat het PPM-aandeel is gestegen van 18,3% in 2019 naar 19,4% in de eerste helft van 2022. Dit is weliswaar een lichte stijging, maar het toont aan dat de Europese kledingmarkt steeds meer wil kopen bij leveranciers die sneller en flexibeler reageren, maar ook een kleinere koolstofvoetafdruk hebben", aldus Jean-François Limantour, voorzitter van de Cedith.
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko