Zoeken

Marokkaanse klokkenluider krijgt politiek asiel in VS

8 september 2024 - 08:50 - Wereld

©

Een Marokkaanse man heeft politiek asiel gekregen in de Verenigde Staten, ondanks dat hij illegaal het land was binnengekomen. Dit gebeurde nadat hij in een video op sociale media fraude aan de kaak had gesteld bij de aanleg van een weg in zijn thuisland.

Ahmed El Kri, beter bekend als Hamouda Kolchi Dial Allah, kreeg deze bescherming dankzij een video uit 2016 waarin hij corruptie bij de aanleg van een weg in Jemaâ Shaim, in de provincie Safi, aan het licht bracht. Hij was illegaal de Verenigde Staten binnengekomen via de Mexicaanse grens en werd gearresteerd. Tijdens zijn vijf maanden durende gevangenschap vroeg hij asiel aan en voegde hij video’s, nieuwsartikelen en gerechtelijke uitspraken over zijn eerdere rechtszaken in Marokko bij zijn aanvraag.

Lees ook: Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

In Marokko werd Hamouda vervolgd voor verschillende vergrijpen, waaronder een poging tot zelfverbranding tijdens een protest voor het prefectuur in Safi en het verheerlijken van terrorisme, waarvoor hij anderhalf jaar gevangenisstraf uitzat. Na zijn vrijlating ontving hij een dagvaarding van de politie, maar in plaats van zich te melden, koos hij ervoor om Marokko te verlaten.

Lees ook: Op luchthaven Madrid wordt verscheuren paspoort een manier om asiel aan te vragen

Hamouda’s reis bracht hem eerst naar Brazilië, waar hij ongeveer twee jaar verbleef. Vervolgens probeerde hij vanuit Turkije de Schengenzone binnen te komen, maar dat mislukte. Hij keerde terug naar Brazilië en besloot toen om via de Mexicaanse grens de Verenigde Staten te bereiken. Na een reis door verschillende Latijns-Amerikaanse landen kwam hij uiteindelijk aan in de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team