Zoeken

Marokkaanse universiteit tussen de wereldtoppers

16 augustus 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Shanghai Ranking voor 2024 is gepubliceerd en slechts één Marokkaanse universiteit heeft een plek weten te bemachtigen in deze prestigieuze lijst van beste universiteiten ter wereld.

Het gaat om de Universiteit Hassan II in Casablanca, die zich positioneert tussen de 901e en 1000e plaats. De universiteit blinkt vooral uit in het vakgebied biologie, waar ze een notering heeft tussen de 201e en 300e plaats.

Lees ook: Zeven Marokkaanse universiteiten bij beste ter wereld

Op wereldniveau domineren de Amerikaanse universiteiten opnieuw de Shanghai Ranking. Harvard staat voor het 22e jaar op rij op de eerste plaats, gevolgd door Stanford en het MIT. De Britse universiteiten Cambridge en Oxford bezetten respectievelijk de 4e en 6e plaats. De top 10 bestaat volledig uit universiteiten uit de Engelstalige wereld.

De Shanghai Ranking, die sinds 2003 wordt opgesteld door het onafhankelijke adviesbureau Shanghai Ranking Consultancy, baseert zich op zes criteria. Hieronder vallen het aantal Nobelprijswinnaars en Fields-medaillewinnaars onder de alumni en professoren, het aantal meest geciteerde onderzoekers in hun vakgebied en het aantal publicaties in de tijdschriften Science en Nature.

Lees ook: Universiteit Rabat in top 100 beste Arabische universiteiten

Deze criteria richten zich vooral op onderzoek en niet op onderwijs. Net als voorgaande jaren zijn er meer dan 2500 instellingen beoordeeld om tot een lijst van de 1000 beste universiteiten te komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team