6 maart 2017 - 16:50 - Wereld
Het merendeel van de zelfmoordaanslagen die door de terroristische organisatie Daesh worden gepleegd zijn het werk van lokale strijders, maar ook van buitenlanders die zich bij de organisatie hebben aangesloten. Onder hen bevinden zich veel Marokkanen.
In een nieuw rapport van het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) wordt onder meer vermeld dat volgens media dicht bij Daesh, tussen 1 december 2015 en 30 november 2016 maar liefst 923 zelfmoordaanslagen werden gepleegd. Driekwart daarvan werd door lokale strijders gepleegd. De rest is het werk van buitenlandse strijders (20%) en mensen van wie de identiteit niet kon worden gecontroleerd (6%).
Bij de buitenlandse zelfmoordterroristen komen Tadzjieken op de eerste plaats met 27 zelfmoordterroristen. Vervolgens komen de Marokkanen en de Saoediërs met elk 17 mensen volgens de in Nederland gevestigde think tank. In dezelfde periode bliezen 17 Tunesiërs, 13 Russen, 11 Egyptenaren, 9 Palestijnen, 7 Iraniërs en evenveel Chinezen zich op voor de terreurorganisatie.
Bijna driekwart van de zelfmoordaanslagen die in naam van Daesh worden gepleegd vinden in Irak plaats. Syrië volgt met 25%. De rest van de zelfmoordaanslagen werden bij de grenzen tussen de twee landen gepleegd alsook in het buitenland, met name in Libië, Jemen, Egypte en Nigeria.
Tarik Khbabez: Glory-titelgevecht én project met Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
500.000 euro om Marokkaanse narcos te "legaliseren"
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
500.000 euro om Marokkaanse narcos te "legaliseren"
Amjad (13) droomde van baantje als uitkijk: tiener vermist
20 uur aan een stuk rijden in Spanje: fikse boete voor Marokkaanse trucker
Drugsrazzia in Italië: Marokkaanse connecties blootgelegd
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk