13 maart 2021 - 11:20 - Wereld
Opiniepeiler Aziz El Kaddouri van het Opiniehuis probeert zo goed mogelijk het stemgedrag van biculturele Nederlanders in kaart te brengen. Hij bevraagt met name Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders en deelt de resultaten van de peiling mee in De Nieuws BV.
El Kaddouri vertelt dat deze groepen niet voldoende vertegenwoordigd zijn in de traditionele opiniepeilingen. "In het verleden hebben wij gemerkt dat zij niet gebeld worden. Ze zijn ook heel lastig te bereiken, een deel is laagopgeleid, en dan worden ze weggelaten uit het onderzoek. Wij gaan juist bij ze langs, we doen het dan face-to-face, om hen ook mee te kunnen nemen. Het is heel arbeidsintensief, maar we doen het wel."
Het onderzoek focust zich op vier zeer verschillende groepen, daarom moet je een aantal criteria hanteren om representatief te zijn. "We zorgen ervoor dat we van elke groep ongeveer 300 mensen spreken. Binnen die groep zorgen we ervoor dat het representatief is. Dat doe je door te letten op evenveel mannen als vrouwen, verschillende opleidingsniveaus, leeftijd, randsteden en kleinere gemeenten", zegt Aziz in De Nieuws BV.
Uit de laatste opiniepeiling blijkt dat het stemgedrag van deze groepen niet heel veel verschilt ten opzichte van vier jaar geleden. "Nog steeds zien wij dat de grote traditionele partijen het slecht doen. Dit komt omdat zij de afgelopen jaren heel weinig aandacht hebben gegeven aan bijvoorbeeld discriminatie, wat een belangrijk thema is voor hen. Kleinere partijen zoals NIDA en BIJ1, doen hun best om die groepen te bereiken maar slagen daar nog niet zo goed in. We zien wel dat mensen op hen willen stemmen, maar NIDA en BIJ1 zijn nog niet heel erg aanwezig binnen deze groepen. DENK was vier jaar geleden ook al de grootste partij onder de Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Bij de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders zien wij bijvoorbeeld de PvdA veel terugkomen."
De opkomst van de stemgerechtigden lijkt wat hoger te zijn vergeleken met vier jaar geleden maar is nog best wel laag, "3 op de 10 zegt zeker te stemmen, de rest twijfelt nog. Dan praat je over ongeveer 4 tot 5 zetels van deze groepen. Ik hoor van mensen dat zij bijvoorbeeld het gevoel hebben dat er inhoudelijk weinig te kiezen valt", zegt El Kaddouri. "Of ze hebben juist het gevoel dat hun stem geen verschil gaat maken. Ook het opleidingsniveau speelt mee. Een deel heeft een laag opleidingsniveau. Je merkt hoe lager het niveau, hoe minder de interesse voor politiek. Dat geldt trouwens voor heel Nederland."
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan