Zoeken

Marokko schaft gevangenisstraf af voor bepaalde misdrijven

2 september 2024 - 09:40 - Marokko

©

Marokko heeft een nieuwe wet ingevoerd die alternatieve straffen mogelijk maakt in plaats van voorlopige hechtenis. Wet nummer 43.22, is op 22 augustus 2024 gepubliceerd in het officiële staatsblad en is nu van kracht.

De wet is niet van toepassing op ernstige misdrijven en recidivisten, maar biedt wel mogelijkheden om de schade die door het misdrijf is veroorzaakt te herstellen. Alternatieve straffen zijn volgens de wet "straffen die worden opgelegd ter vervanging van vrijheidsstraffen voor misdrijven waarvoor de straf niet meer dan vijf jaar gevangenisstraf bedraagt". Voorbeelden van alternatieve straffen zijn werkstraffen, elektronisch toezicht, beperking van bepaalde rechten, toezicht, behandeling of revalidatie, en een dagelijkse boete.

Lees ook: Nieuwe gevangenis in Essaouira: 11 hectare bos gekapt

De rechter kan een dagelijkse boete opleggen in plaats van een gevangenisstraf, waarbij een bedrag wordt vastgesteld voor elke dag van de opgelegde gevangenisstraf. Deze dagelijkse boete kan ook worden opgelegd aan minderjarigen met toestemming van hun wettelijke vertegenwoordiger. De boete kan alleen worden opgelegd als er bewijs is van verzoening of afstand doen van de straf door het slachtoffer of zijn naasten, of als de veroordeelde de door het misdrijf veroorzaakte schade heeft hersteld. Het bedrag van de dagelijkse boete ligt tussen de 100 en 2000 dirham per dag van de opgelegde gevangenisstraf.

Alternatieve straffen kunnen niet worden toegepast op misdrijven die verband houden met misdaden tegen de staatsveiligheid en terrorisme, verduistering of corruptie, machtsmisbruik, verspilling van overheidsgeld, witwassen van geld, militaire misdaden, internationale drugshandel, handel in psychotrope stoffen, handel in menselijke organen en seksuele uitbuiting van minderjarigen of gehandicapten.

Lees ook: Marokko gaat elektronische enkelband invoeren

De rechtbank kan een werkstraf opleggen ter vervanging van een gevangenisstraf als de veroordeelde op het moment van het vonnis minstens 15 jaar oud is. Dit werk is onbetaald en moet worden uitgevoerd gedurende een periode van 40 tot 3600 uur ten behoeve van overheidsdiensten, lokale autoriteiten, instellingen of organisaties die zich inzetten voor rechten en vrijheden, goed bestuur, openbare of liefdadigheidsinstellingen, gebedshuizen of andere niet-gouvernementele organisaties die werken voor het algemeen belang.

De wet maakt het ook mogelijk om een of meer van de volgende maatregelen op te leggen: het uitoefenen van een professionele activiteit of het volgen van een specifieke beroepsopleiding; verblijf op een bepaalde plaats met een verbod om deze te verlaten of op bepaalde tijden te verlaten; een verbod om bepaalde plaatsen te bezoeken of op bepaalde tijden; toezicht met de verplichting om zich op specifieke data te melden, hetzij bij het penitentiair centrum, het politiebureau of de Koninklijke gendarmerie, hetzij bij het maatschappelijk werk van de rechtbank; een verbod om contact op te nemen met of de slachtoffers van het misdrijf te benaderen; psychologische behandeling of drugsrehabilitatie volgen; en het herstellen van de door het misdrijf veroorzaakte schade.

Lees ook: Marokko: betalen om niet naar de gevangenis te gaan

Elektronisch toezicht als alternatief voor gevangenisstraf bestaat uit het elektronisch toezicht op de bewegingen en verplaatsingen van de veroordeelde door middel van een of meer goedgekeurde toezichtsmiddelen. De rechtbank bepaalt de plaats en de duur van het toezicht, rekening houdend met de ernst van het misdrijf, de persoonlijke en professionele omstandigheden van de veroordeelde, de veiligheid van de slachtoffers en het respect voor de persoonlijke rechten van de personen die de veroordeelde begeleiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team