4 december 2021 - 15:00 - Marokko
Veertig jaar nadat de eerste gevallen van Aids werden gedocumenteerd, is de strijd tegen deze dodelijke epidemie nog steeds aan de gang. Marokko wil het virus aan de hand van een nationaal strategisch plan uitroeien tegen 2030.
De Wereldaidsdag, die elk jaar op 1 december wordt gehouden, richt zich dit jaar op de ongelijkheden, waaronder stigmatisering en discriminatie, waarmee mensen met hiv te maken hebben. Op nationaal niveau heeft de secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, Abdelkrim Meziane Bellefquih, maandag tijdens een conferentie in Rabat gezegd dat het koninkrijk aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om de continuïteit van de HIV-preventie- en -behandelingsprogramma’s te garanderen, ondanks de uitzonderlijke situatie in verband met de verspreiding van Covid-19.
Lees ook: Marokko: 70 procent vrouwen met aids werden door echtgenoot besmet
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwde al in een vroeg stadium voor deze dodelijke ziekte. Daarnaast is er ook steun verleend aan sleutelfiguren en zijn er campagnes gelanceerd voor bewustmaking over de gevaren ervan. Marokko heeft ook een Nationaal Strategisch Plan 2017-2021 ontwikkeld, met een verlenging voor de strijd tegen aids tot 2023, dat het nationale actiekader vormt voor de bestrijding van deze pandemie.
Het plan weerspiegelt de verbintenissen van Marokko om de doelstellingen van de politieke verklaring van de Verenigde Naties van 2016 over hiv/aids tegen 2030 te bereiken. Het plan beoogt ook de integratie van een groter aantal begunstigden teneinde de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen te verminderen, de mensenrechten te bevorderen en te zorgen voor een gelijke toegang tot hiv-diensten.
Lees ook: In Marokko leven 15.000 mensen met Aids
De Verenigde Naties hebben in juni jongstleden de politieke verklaring van 2021 over hiv en aids aangenomen om "een einde te maken aan de ongelijkheid en te streven naar de uitbanning van aids tegen 2030".
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador