25 december 2024 - 09:40 - Marokko
Frankrijk heeft na een reeks mislukte diplomatieke pogingen, de hulp ingeroepen van Marokko om de vrijlating van Mohamed Bazoum, de voormalige president van Niger, te bewerkstelligen.
Mohamed Bazoum wordt sinds zijn afzetting in juli 2023 vastgehouden in Niamey. De Franse president Emmanuel Macron besprak de kwestie tijdens zijn bezoek aan Rabat van 28 tot 30 oktober, zo meldt de entourage van de voormalige Nigerese leider aan de Franse krant Le Monde.
Lees ook: Koning Mohammed VI cruciaal bij vrijlating Franse spionnen
Het overgangsregime in Niger stelt twee voorwaarden voor de vrijlating: Bazoum moet aftreden of in ballingschap gaan. Bazoum heeft deze opties tot nu toe afgewezen, maar hij sluit een mogelijk vertrek naar Marokko niet uit. Voor de Nigerese machthebbers zou dit een ideale oplossing zijn, gezien de geografische afstand tussen Marokko en Niger. Bovendien wordt de positie van Rabat versterkt door zijn relatieve neutraliteit. Marokko is geen lid van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), een organisatie die zware sancties heeft opgelegd aan de nieuwe Sahel-alliantie, gevormd door Niger, Burkina Faso en Mali.
Naast Niger onderhoudt Marokko ook sterke banden met Burkina Faso en Mali. Dankzij de tussenkomst van Koning Mohammed VI wist Marokko onlangs vier agenten van de Franse inlichtingendienst DGSE vrij te krijgen, die sinds 1 december 2023 werden vastgehouden door de junta in Burkina Faso. Frankrijk probeerde meer dan een jaar tevergeefs deze vrijlating te regelen. Deze succesvolle bemiddeling toont aan hoe de hernieuwde samenwerking tussen Parijs en Rabat, die afgelopen juli werd geïntensiveerd, vruchten afwerpt.
In tegenstelling tot Frankrijk heeft Marokko de staatsgrepen in de Sahel niet veroordeeld. Rabat heeft goede relaties onderhouden met Bamako, Ouagadougou en Niamey. Het land heeft vertegenwoordigers uit deze landen ontvangen en werkt met hen samen op het gebied van defensie en veiligheid, waaronder de bestrijding van terrorisme. Daarnaast heeft Marokko een economisch samenwerkingsproject voorgesteld om de Sahel met de Atlantische Oceaan te verbinden via de Sahara. Dit plan, dat op 23 december in Marrakech werd gepresenteerd, heeft als doel de economieën van de Sahel te transformeren, de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren en de veiligheid in de regio te versterken.
Lees ook: Staatsgreep Niger: luchtvaartmaatschappijen gedwongen via Marokko te vliegen
Deze reeks acties heeft ervoor gezorgd dat Marokko wordt gezien als een onmisbare bemiddelaar voor westerse landen in de Sahel-regio, aldus Franse media.
Oplossing Sahara-conflict nabij dankzij terugkeer Trump?
Casablanca metamorfoseert
Marokkaanse diaspora: medicijnen meenemen naar Marokko, mag dat?
Marokkaanse taxichauffeurs willen prijzen verhogen
Nieuwe snelweg in Zuid-Marokko
Harde klap voor Ourika tunnel
Oplossing Sahara-conflict nabij dankzij terugkeer Trump?
Casablanca metamorfoseert
Marokkaanse diaspora: medicijnen meenemen naar Marokko, mag dat?
Marokkaanse taxichauffeurs willen prijzen verhogen
Nieuwe snelweg in Zuid-Marokko
Harde klap voor Ourika tunnel
Marokko importeert halalvlees uit Argentinië en Spanje
Marokkaanse politie zet in op BolaWrap