Zoeken

Van onderdelen tot volledige vliegtuigen: Marokko’s ambitieuze plannen

26 augustus 2024 - 22:10 - Economie

©

Marokko heeft de afgelopen twee decennia een indrukwekkende groei doorgemaakt in de luchtvaartindustrie. Het land is uitgegroeid tot een wereldspeler en heeft ambitieuze plannen om binnenkort complete vliegtuigen lokaal te assembleren.

Dankzij een doordachte investeringsstrategie en voortdurende opleiding van personeel produceert Marokko nu meer dan 40 verschillende vliegtuigonderdelen, waaronder complexe componenten. Het land heeft een geavanceerde luchtvaartindustrie opgebouwd, met activiteiten als de productie van motoronderdelen, composietmaterialen en de assemblage van cruciale vliegtuigstructuren.

Lees ook: Vliegtuig "made in Morocco" tegen 2030

De exportcijfers bevestigen dit succes: in de eerste vijf maanden van 2024 bedroeg de export 1 miljard dollar, een stijging van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2023 werd een totaal van 2,2 miljard dollar aan luchtvaartproducten geëxporteerd. Met meer dan 21.000 geschoolde arbeidskrachten in de luchtvaart is Marokko goed voorzien. Het land investeert in gespecialiseerde opleidingsprogramma’s om aan de groeiende vraag vanuit de industrie te voldoen.

Marokko heeft al meer dan 140 internationale luchtvaartbedrijven aangetrokken, waaronder Airbus en Boeing. Een van de belangrijkste projecten is de opening in 2022 van een fabriek van SABCA Maroc, waar de structuur van het vliegtuig ’PC-12’ bijna volledig wordt gefabriceerd en geassembleerd. Daarnaast zijn er recente overeenkomsten gesloten met Collins Aerospace en GAL Aerospace, gericht op de ontwikkeling van een toeleveringsnetwerk en de productie van vliegtuiginterieurs.

Lees ook: Marokko volgens Forbes potentiële leider in de luchtvaartindustrie

Het Marokkaanse ministerie van Industrie heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Tegen 2030 wil het land complete vliegtuigen assembleren, de industriële capaciteit verder diversifiëren en de CO2-uitstoot verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team