19 april 2021 - 18:20 - Marokko
Nu de coronacrisis veel vraagt van de Marokkaanse zorgsector, maakt Marokko werk van buitenlandse investeringen in de zorg en de aanwerving van artsen uit het buitenland.
Op 14 april heeft de minister van Economie en Financiën, Mohamed Benchaaboun, aangekondigd dat het binnenkort mogelijk zal zijn voor buitenlandse artsen om een training te volgen in Marokko. Volgens de minister zijn het gebrek aan medisch personeel en toezicht, en de ongelijke verdeling van deze middelen over het land, de grootste uitdagingen waar de Marokkaanse zorgsector mee te maken heeft. Door Marokko toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor artsen uit het buitenland, moet het probleem van het personeelstekort worden opgelost.
Volgens het tijdschrift Challenge heeft Marokko jaarlijks 3300 nieuwe artsen nodig. In 2018 werden er 2282 doctoren in Marokko opgeleid en in 2017 studeerden er slechts 1715 artsen af in het koninkrijk. Een bijkomend probleem is dat veel jonge artsen ervoor kiezen om buiten Marokko te gaan werken en dat er jaarlijks een aanzienlijk deel van de Marokkaanse artsen met pensioen gaat. Uit een onderzoek van de Nationale Raad van de Orde van Artsen in Frankrijk, werken er meer dan 8000 Marokkaanse artsen in de Franse zorgsector.
Door de gezondheidscrisis die is veroorzaakt door de corona-pandemie is het tekort aan artsen nog verder opgelopen en dit brengt de broodnodige hervorming van de Marokkaanse zorgsector in gevaar. Het koninkrijk telt momenteel 27.266 artsen waarvan 53% werkt in privéklinieken. Er zijn gemiddeld 7,1 artsen per 100.000 inwoners in Marokko. De ondergrens die is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is 15,3 artsen per 100.000 inwoners. Ook zijn er maar weinig artsen die willen gaan werken in regio’s zoals Laayoune, Sakia El Hamra en Guelmim-Oued Noun.
In de provincie Tata is in 2017 al een initiatief gestart om het tekort aan artsen tegen te gaan. In samenwerking met de Nationale Orde van Senegalese Artsen (ONMS) heeft de provincie het makkelijker gemaakt voor Senegalese artsen om daar te gaan werken. In 2018 heeft dit echter tot een aanwerving van slechts 20 artsen uit Senegal geleidt.
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort