Zoeken

Marokko: einde van de Franse overheersing?

20 juli 2024 - 12:10 - Marokko

©

Het Marokkaans parlement heeft opnieuw de kwestie van de dominante positie van het Frans in het onderwijs en de overheid in Marokko aangekaart. Een parlementair rapport pleit voor een herwaardering van het Arabisch en het Amazigh, de twee officiële talen van het land.

Het rapport wijst op een duidelijke ongelijkheid in het gebruik van talen in Marokko. Hoewel het Arabisch en het Amazigh grondwettelijk zijn verankerd als officiële talen, hebben ze moeite om een prominente plaats te veroveren in het onderwijs en het openbaar bestuur.

Lees ook: Marokkanen eisen "afschaffing" Frans op school

Het rapport roept de regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen en prioriteit te geven aan het Arabisch en het Amazigh. Ook wordt het belang benadrukt van veelgebruikte vreemde talen, met name Engels, in overeenstemming met de grondwettelijke bepalingen.

De huidige situatie wordt in het rapport betreurd en als "onaanvaardbaar" bestempeld, omdat deze niet in lijn is met de vastgestelde strategische doelen voor het onderwijs. De bevoegde autoriteiten worden aangespoord om effectieve maatregelen te nemen om de koers te corrigeren.

Lees ook: Minder Frans in Marokkaanse overheidsdiensten

Het rapport bekritiseert de marginalisatie van het Arabisch en het Amazigh binnen de Marokkaanse overheid. Ondanks hun officiële status blijft hun daadwerkelijke aanwezigheid beperkt, vooral wat betreft het Amazigh. Dit is des te zorgwekkender omdat de grondwet van 2011 het Amazigh naast het Arabisch als officiële taal heeft erkend. Toch blijft de integratie ervan in het onderwijs en het bestuur moeizaam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team