Zoeken

Marokko overweegt nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden

13 oktober 2024 - 11:20 - Marokko

©

Een wetsvoorstel dat deze week in het Marokkaanse parlement is ingediend, wil de Marokkaanse nationaliteit toekennen aan alle kinderen en kleinkinderen van Marokkaanse Joden.

De indieners van het voorstel betreuren "het leed van de Marokkaanse Joden" die hun nationaliteit onvrijwillig hebben verloren. Dit probleem heeft zich volgens hen van generatie op generatie voortgezet.

Lees ook: Marokkaanse nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden dichterbij

Het verlies van de Marokkaanse nationaliteit door Joden is onder meer te wijten aan de afstand van hun woonplaats tot Marokko, reisproblemen en de politieke, veiligheids- of economische situatie in hun land van verblijf. Al deze factoren hebben Marokkaanse Joden in het buitenland verhinderd om hun burgerrechten, culturele, sociale en economische rechten in Marokko uit te oefenen, zo staat in het wetsvoorstel.

De initiatiefnemers hekelen de passiviteit van eerdere regeringen die geen maatregelen hebben genomen om Marokkaanse Joden in staat te stellen hun rechten volledig uit te oefenen. Ze roepen op tot een herziening van de wet op de Marokkaanse nationaliteit, zodat Marokkaanse Joden, hun kinderen en kleinkinderen erkend worden, met behoud van hun huidige nationaliteiten.

Lees ook: Israëlische diplomaat beschuldigt Marokko van "etnische zuivering" tegen Joden

Het wetsvoorstel roept de regering ook op om Marokkaanse Joden en hun nakomelingen te helpen bij hun integratie in het economische, politieke, culturele en sociale leven. Verder beveelt het de oprichting aan van speciale afdelingen of diensten binnen ministeries, die zich richten op Marokkaanse Joden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team