23 juni 2023 - 22:30 - Economie
Marokko en Nederland hebben een overeenkomst getekend voor de oprichting van een investeringsfonds van 300 miljoen euro (3,2 miljard dirham). Met het fonds zullen investeringsprojecten in infrastructuur gefinancierd worden.
De overeenkomst voor de oprichting van het fonds werd op woensdag ondertekend in Salé, in aanwezigheid van regeringsleider Aziz Akhannouch en zijn Nederlandse collega, premier Mark Rutte. "We moeten onze ambities verhogen. Het potentieel voor samenwerking is onbeperkt", zei Akhannouch tijdens een rondetafelconferentie over groene waterstof in de marge van het bezoek van de premier van Nederland. "Als er één conclusie moet worden getrokken, dan is het wel dat de eeuwenoude betrekkingen tussen de twee koninkrijken strategisch zijn, maar achterblijven bij de beoogde ambities van zowel Marokko als Nederland". De handel bereikte 1,7 miljard euro in 2022. "Ik denk dat we beter kunnen", aldus Akhannouch.
Lees ook: Groene waterstof: Marokko en Nederland sluiten deal
Van de sectoren die naar verwachting de meeste nieuwe projecten zullen opleveren, is de energietransitie de belangrijkste, schrijft persagentschap MAP. De rondetafelconferentie over groene waterstof moest de particuliere sector in beide landen aanmoedigen om gezamenlijke projecten op te zetten. "Er is een reëel groeipotentieel in de sector van hernieuwbare energie. Marokko is vergevorderd op dit gebied en we kunnen een aantal partnerschappen aangaan, met name op het gebied van groene waterstof, wat een groot aantal banen zal opleveren", aldus Mark Rutte.
Alexandre Dugay, verantwoordelijk voor het toezicht op projecten in Marokko, Guinee en Senegal bij het investeringsfonds "Invest International", gaf inzicht in de structuur van het fonds. Hij legde uit dat 35 procent van het toegekende bedrag in de vorm van subsidies is, terwijl het resterende deel uit leningen bestaat. Het fonds zal voornamelijk projecten financieren op het gebied van water en duurzame energie. Hij benadrukte de grote interesse van Nederland in investeringen in groene waterstof en toonde zich optimistisch over het verkennen van mogelijke investeringen zodra Marokko zijn nieuwe plannen op dit gebied presenteert.
Zo wil Nederland samenwerken met het Investeringsfonds Mohammed VI om geschikte investeringsprojecten te identificeren en zijn er ook gesprekken gevoerd met het Nationale Agentschap voor Havens om naar de haveninfrastructuur te kijken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse expertise op dit gebied. Dugay benadrukte dat het investeringsfonds in overeenstemming is met het nieuwe ontwikkelingsmodel van Marokko. Het fonds zal 300 miljoen euro injecteren over een periode van drie jaar in verschillende programma’s, met de mogelijkheid van aanvullende financiële toewijzingen op basis van projectevaluaties.
Lees ook: Mark Rutte bezoekt Kasba Oudaya in Rabat (video)
Nederland is de op vier na grootste buitenlandse investeerder in Marokko, met zo’n 70 Nederlandse bedrijven die in het koninkrijk actief zijn in verschillende sectoren. De handel tussen Marokko en Nederland bedroeg vorig jaar ongeveer 1,7 miljard euro, volgens cijfers van premier Akhannouch, die opriep om investeringen en handel te verhogen, met het oog op het grote beschikbare potentieel. Hij benadrukte dat "Nederland een rol kan spelen in het versterken van het strategisch partnerschap tussen Marokko en de Europese Unie", en onderstreepte het belang van een voortzetting van de dialoog op het gebied van veiligheid, justitie en migratie.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden