Zoeken

Marokko onthult 515 miljoen jaar oude "onderwater-Pompeï"

29 juni 2024 - 07:00 - Marokko

©

Een internationaal team van onderzoekers heeft in Marokko een spectaculaire ontdekking gedaan: een fossiele vindplaats die een uniek inkijkje geeft in het leven op aarde 515 miljoen jaar geleden. De site wordt vergeleken met Pompeï, de Romeinse stad die bedolven werd onder vulkanische as.

De vindplaats in Aït Youb, in de regio Souss-Massa, bevat uitzonderlijk goed bewaard gebleven fossielen van trilobieten, een uitgestorven groep zeedieren. De details van de fossielen zijn zo scherp dat ze wetenschappers in staat stellen de anatomie van deze prehistorische dieren nauwkeurig te bestuderen.

Lees ook: Fossiele reuzenhagedis met vlijmscherpe tanden ontdekt in Marokko

"Het ontdekken van fossielen in zo’n opmerkelijke staat van bewaring in een vulkanische omgeving was voor mij een diep ontroerende ervaring", zegt professor Abderrazak El Albani, co-auteur van de studie. Hij benadrukt dat deze ontdekking nieuwe inzichten kan bieden in de evolutie van het leven op aarde.

Ook Greg Edgecombe, specialist in geleedpotigen en co-auteur van de studie, is onder de indruk van de vondst. "Ik bestudeer trilobieten al bijna 40 jaar, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik naar levende dieren keek zoals ik dat hier deed", zegt hij. "De 3D-preservatie is werkelijk verbluffend."

Lees ook: Reusachtige megalodon-haai leefde 2,6 miljoen jaar geleden nabij Marokko

De studie, die op de cover van het Amerikaanse tijdschrift Science is gepubliceerd, opent nieuwe perspectieven voor paleontologisch onderzoek in vulkanische omgevingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team