Zoeken

Fossiele reuzenhagedis met vlijmscherpe tanden ontdekt in Marokko

8 maart 2024 - 08:00 - Marokko

©

Paleontologen hebben in Marokko de fossielen van een nieuw soort prehistorische zeehagedis gevonden. Het dier, genaamd Khinjaria acuta, was even lang als een orka en had vlijmscherpe tanden. De vondst werpt nieuw licht op de biodiversiteit in de oceanen 66 miljoen jaar geleden.

Khinjaria acuta leefde in de tijd van de dinosaurussen en was een van de vele roofdieren die de zeeën rondom het huidige Marokko bewoonden. De enorme kaken en scherpe tanden gaven de zeehagedis een angstaanjagend uiterlijk.

Lees ook: Fossielen in Sahara bevestigen bestaan Monster van Loch Ness

De fossielen werden ontdekt in een fosfaatmijn. De onderzoekers waren verrast dat ze op die plek een nieuw roofdier uit die periode vonden. "De zeeën rondom Marokko leken te dichtbevolkt om ruimte te hebben voor een nieuw jachtdier", aldus hoofdonderzoeker Nick Longrich van de Universiteit van Bath. "Maar we ontdekken nog steeds nieuwe soorten."

De vondst van Khinjaria acuta wijst erop dat de biodiversiteit in de prehistorische zeeën veel groter was dan nu. "Het is opmerkelijk hoeveel verschillende roofdieren er in zee leefden", aldus Longrich.

De tanden van Khinjaria acuta lijken op scherpe dolken en waren waarschijnlijk bedoeld om grote prooien te vangen. De naam van de hagedis is dan ook afgeleid van het Arabische woord voor "dolk" (khinjar) en het Latijnse woord voor "scherp" (acuta).

Lees ook: Zeldzaam watermonster ontdekt in Marokko

Khinjaria acuta stierf vermoedelijk uit na de inslag van een meteoriet in het huidige Mexico. Deze inslag betekende het einde van het tijdperk van de dinosaurussen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team