Zoeken

Marokko pakt voedselverspilling aan met boetes

3 september 2024 - 10:30 - Marokko

©

In Marokko wordt momenteel een wetsvoorstel besproken dat boetes oplegt voor het verspillen van voedsel.

Het initiatief komt van de parlementaire groep van de RNI-partij. De voorgestelde wet zou betekenen dat iedereen die eetbaar voedsel weggooit, een boete krijgt die gelijkstaat aan het dubbele van de marktwaarde van het weggegooide voedsel.

Lees ook: Marokkanen verspillen recordhoeveelheid voedsel

Het doel van de wet is om voedselverspilling door restaurants en groente- en fruitverkopers te verminderen. In plaats van onverkocht maar nog goed voedsel weg te gooien, stelt de wet voor om dit te doneren aan organisaties die het kunnen verdelen onder kwetsbare groepen zoals studenten, daklozen en ouderen. Ook kan het voedsel worden verwerkt tot diervoeder of compost.

Lees ook: Marokko: voedselverspilling beboet

Alle spelers in de voedselketen, van producenten tot winkeliers, zullen worden betrokken bij deze strijd tegen voedselverspilling. Het is duidelijk dat Marokko dit probleem serieus neemt, vooral gezien de alarmerende cijfers uit het rapport van het VN-milieuprogramma over de voedselverspillingsindex. In 2022 werd er in Marokko meer dan 4,2 miljoen ton voedsel verspild, wat neerkomt op 113 kilogram per persoon per jaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de economie, maar ook voor de voedselzekerheid in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team