Zoeken

Marokko: voedselverspilling beboet

10 augustus 2024 - 13:00 - Marokko

©

Een nieuwe wet in Marokko wil de strijd aangaan met voedselverspilling. De wet, voorgesteld door de RNI-partij, voorziet onder andere boetes voor mensen die voedsel verspillen.

Volgens de toelichting bij het wetsvoorstel hebben Marokkaanse huishoudens in 2022 meer dan 4,2 miljoen ton voedsel weggegooid. Dit is een stijging van ongeveer een miljoen ton ten opzichte van 2021, waar het cijfer 3,3 miljoen ton bedroeg, volgens een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties over de voedselverspillingsindex voor het jaar 2024.

Lees ook: Marokkanen verspillen recordhoeveelheid voedsel

Hetzelfde rapport onthulde dat de jaarlijkse voedselverspilling per hoofd van de bevolking in Marokko in 2022 113 kilogram bedroeg, een stijging ten opzichte van de 91 kg in 2021. Dit veroorzaakt grote economische verliezen, terwijl de meeste landen er niet in slagen voedselzekerheid te garanderen en veel mensen geen voedsel kunnen vinden.

Het wetsvoorstel heeft tot doel alle actoren in de voedselsector verantwoordelijk te maken voor de strijd tegen de verspilling van nog consumeerbaar voedsel, door niet-verkocht voedsel consumeerbaar te maken en te voorkomen dat het wordt weggegooid. Het voorstel omvat maatregelen om voedselverspilling te bestrijden, zoals het gebruik van onverkocht en nog consumeerbaar voedsel in de vorm van donaties of voor de verwerking ervan, de omzetting ervan in diervoeder, of het gebruik ervan om energie en meststoffen te produceren.

Lees ook: Gemiddelde Marokkaan verspilt 90 kilo voedsel per jaar

Het voorstel bepaalt dat voedsel gratis of tegen een symbolische prijs moeten worden verstrekt aan verenigingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van voedselbanken, of aan behoeftige mensen, op voorwaarde dat de voedselveiligheidsnormen worden nageleefd. Het wetsvoorstel stelt ook voor om personen die opzettelijk voedsel verspillen, te bestraffen met een boete van 1000 tot 10.000 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team