19 januari 2014 - 13:47 - Economie
Een nieuw wetsontwerp inzake islamitisch bankieren werd donderdag tijdens een regeringsraad besproken. Als de tekst door het parlement wordt gestemd, zullen banken in Marokko zaken mogen doen volgens islamitische regels.
Een eerste tekst over islamitisch bankieren was in april 2012 ingediend. Verdeeldheid binnen de regeringscoalitie zorgde er toen voor dat de goedkeuring ervan naar een onbekende datum werd uitgesteld. Met het vertrek van de Istiqlal uit de regering werd de tekst gewoonweg vergeten.
Door de slechte economische situatie komt de overheid nu met een nieuw wetsvoorstel. Wereldwijd is islamitisch bankieren namelijk enkele honderden miljarden dollars waard. Vooral in de Golflanden en Maleisië is de islamitische financiële dienstverlening erg populair. Ook Marokko wil daar een deel van binnenhalen.
Momenteel bestaan er in Marokko bijna geen islamitische bankdiensten. In 2010 gaf de Bank van Marokko toestemming voor een beperkt en streng gecontroleerde reeks producten en diensten die aan de Sharia voldoen. Deze kennen weinig succes, omdat ze veel meer kosten dan klassieke diensten.
In het wetsvoorstel wordt er ook niet over ’islamitisch bankieren’ gesproken, maar over ’participerende banken’, net zoals in de meeste landen waar shariabankieren mogelijk is. Officieel mogen instellingen die islamitische producten aanbieden, hier geen geld mee winnen. Alles draait om ’geld verdienen’ met een dienst of een product en niet met rente.
Behalve banken geeft de tekst ook de mogelijkheid aan kredietinstellingen of spaarkassen om islamitische producten aan te bieden. De gouverneur van Bank Al Maghrib moet wel altijd eerst zijn goedkeuring geven.
Tarik Khbabez: Glory-titelgevecht én project met Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
500.000 euro om Marokkaanse narcos te "legaliseren"
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko
Handelsspanningen VS-Marokko: nieuw onderzoek naar meststoffen
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China