20 augustus 2014 - 16:07 - Marokko
In Marokko zal tijdens het volgend parlementair jaar een nieuw wetsvoorstel over kinderarbeid worden gestemd. Volgens de tekst, dat al sinds 2005 in de maak is, zullen kinderen jonger dan 15 jaar niet meer mogen werken. De wet bepaalt ook enkele voorwaarden voor het tewerkstellen van minderjarigen zoals het arbeidscontract, het salaris en zelfs betaald verlof.
Pas na verschillende schandalen en sterfgevallen besloot de regering te reageren op het probleem van kinderarbeid, met name die van jonge dienstmeisjes. De tekst werd in juni 2013 goedgekeurd door de regeringsraad een voorgelegd aan de Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) en de Sociaal-economische en milieu-raad (CESE).
Bij de opening van het nieuw parlementair jaar zal de Commissie Justitie zich over het wetsvoorstel buigen. Aan de krant Le Matin vertelde Zoubida Bouayad, lid van de Commissie, dat er naar de aanbevelingen van de CNDH en de CESE zal worden gekeken om de tekst te verbeteren. De tekst moet ook in overeenstemming zijn met het arbeidswetboek en de internationale mensenrechtenverdragen. Volgens Bouayad zal Marokko dan over één van de beste wetten over kinderarbeid in de wereld beschikken.
"Als de tekst wordt gestemd en nageleefd, dan zal Marokko tot de landen behoren die het meest respect tonen voor de bepalingen over mensenrechten."
Meer in detail voorziet de nieuwe wet ook de voorwaarden om minderjarigen te laten werken. Een schriftelijke arbeidsovereenkomst in overeenstemming met de wet wordt verplicht. Ook zal de werknemer recht hebben op een wekelijkse rustdag (24 uur) en op een betaalde jaarlijkse vakantie.
Om een minderjarige van 15 tot 18 jaar in dienst te nemen, zal de wettelijke vertegenwoordiger van de tiener schriftelijk toestemming moeten geven. Indien deze bepaling niet wordt nageleefd, dan mag de werkgever een zware boete van 25.000 tot 30.000 dirham verwachten.
Een onderzoek van een non-profit collectief tegen het werk van dienstmeisjes in 2012, schat dat er ruim 30.000 dienstmeisje werken in Marokko. Deze kinderen, meestal tussen 8 en 15 jaar oud, zijn het slachtoffer van seksueel, fysiek en psychisch geweld.
Marokkaanse tiener uitgewezen na nazigroet
Ryanair zorgt voor verwarring met vluchten naar Marokko
Marokkaanse eigenaren zwaarder belast in Spanje
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
EasyJet breidt vluchten naar Marokko uit
Genève groeit: steeds meer Marokkanen
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
Bab Darna-zaak: 1400 families bedrogen, gerechtigheid blijft uit
Marokkaanse soldaten omgekomen bij antidrugsactie
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II