Zoeken

Meerderheid aanvragen kindhuwelijken goedgekeurd in Marokko

24 oktober 2024 - 16:20 - Marokko

©

Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie heeft in het parlement zijn zorgen geuit over het grote aantal kindhuwelijken in Marokko. Hij onthulde dat rechters in 60% van de gevallen een aanvraag voor een kindhuwelijk goedkeuren, een situatie die hij alarmerend noemt.

Ouahbi deelde ook verontrustende cijfers over de impact van kindhuwelijken op de scholing van minderjarige meisjes. 97% van hen stopt met school, slechts 3% zet hun studie voort. De aanvragen betreffen voornamelijk meisjes (99%), slechts 1% gaat over jongens.

Lees ook: Marokko: meeste kindhuwelijken door imams en leraren gesloten

De minister presenteerde specifieke statistieken voor verschillende rechtbanken, met hoge aantallen in Marrakech (1397 aanvragen), Kelaat Sraghna (881 aanvragen) en andere steden zoals Fez, El Jadida, Essaouira, Sidi Bennour en Tanger.

Lees ook: Polygamie, erfrecht en kindhuwelijken: de strijd van Marokkaanse feministen

Ouahbi sprak de wens uit om kindhuwelijken strafbaar te stellen in het Wetboek van Strafrecht. Hij vindt dat meisjes niet voor hun 18e mogen trouwen, hoewel hij die leeftijd eigenlijk nog te jong vindt. Hij besloot zijn betoog door kindhuwelijken een ramp te noemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team