4 augustus 2020 - 14:40 - Economie
Marokko besloot op 31 juli 2018 zonder waarschuwing de douane van Bni Nsar naar Melilla definitief te sluiten voor goederen. Dit besluit heeft ernstige gevolgen voor de enclave.
De Marokkaanse autoriteiten verklaarden toen dat de sluiting van de douane een "soeverein en normaal besluit" was. De plotse sluiting werd nooit met de Spaanse autoriteiten besproken.
Abdelhafid El Jaroudi, voorzitter van de Kamer van Koophandel, Industrie en Diensten van de oostelijke regio van Marokko, stelt dat de sluiting toen werd gewenst door exporteurs en importeurs die containers rechtstreeks in de nieuwe haven van Nador wilden lossen.
In Melilla wordt het besluit als "eenzijdig" beschreven en als een "enorme belediging" voor de enclave en voor Spanje beschouwd. De maatregel heeft "catastrofale" gevolgen gehad voor de bevolking van Melilla, vooral omdat veel goederen via deze douane de stad binnenkwamen.
"Spanje doet niets om een oplossing te vinden voor deze onhoudbare situatie", zegt Antonio Mena, voorzitter van de douanevakbond in Melilla. De Covid-19-crisis heeft de situatie nog verslechterd daar Marokko zijn grenzen nu volledig heeft gesloten en een heropening niet gepland staat.
Voor Andrés Cabrero, secretaris van de vakbond, is de enige oplossing dat Melilla, net als de Canarische Eilanden, deel gaat uitmaken van het communautair douanegebied.
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren