Zoeken

Moody’s noteert Marokko

1 oktober 2024 - 21:20 - Economie

©

Het internationale ratingbureau Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Marokko bevestigd op ’Ba1’ met een stabiele outlook. Dit betekent dat het land volgens Moody’s een acceptabel kredietrisico heeft. De bevestiging is gebaseerd op de sterke punten van Marokko, zoals stabiele instellingen en een solide financiële positie, maar ook op de uitdagingen die het land nog moet overwinnen.

Moody’s benadrukt dat Marokko’s lage inkomsten en sociaaleconomische problemen de begrotingsplannen van de regering beperken. Dit maakt het lastiger om de schulden af te bouwen en geld vrij te maken voor ontwikkelingsprojecten. Hoewel er vooruitgang is geboekt, loopt Marokko nog achter op andere landen met een vergelijkbare kredietrating.

Lees ook: Landenrisico: Marokko krijgt één van de beste ratings in Afrika

De stabiele outlook geeft aan dat Moody’s verwacht dat de economische situatie van Marokko niet snel zal veranderen. Het ratingbureau moedigt de Marokkaanse regering aan om door te gaan met economische en sociale hervormingen, zodat de economie sterker wordt en beter bestand is tegen tegenslagen. Tegelijkertijd moet de overheid de schulden onder controle houden.

Moody’s ziet dat Marokko goed bestand is tegen externe schokken, dankzij sterke instellingen en goed crisismanagement. Ook het monetaire en macro-economische beleid, gericht op prijsstabiliteit en een geleidelijke liberalisering van de wisselkoers, krijgt lof.

De overheidsschuld van Marokko zal volgens Moody’s de komende jaren stabiel blijven op ongeveer 65% van het bbp. Het begrotingstekort zal naar verwachting licht dalen van 4,2% van het bbp in 2024 naar 3,8% in 2026.

Lees ook: Marokkaanse banken: Fitch Rating waarschuwt

Het ratingbureau wijst er ook op dat Marokko nog belangrijke uitdagingen moet aanpakken om duurzame groei te bereiken. De aanhoudende economische en sociale ongelijkheid in het land baart zorgen. Vooral vrouwen, jongeren en mensen op het platteland hebben beperkte toegang tot werk, onderwijs en gezondheidszorg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team