15 januari 2021 - 16:00 - Wereld
Na het schandaal omtrent de applicatie Muslim Pro is er een andere islamitische gebeds-app in opspraak geraakt voor het verkopen van de locatiegegevens van gebruikers aan Amerikaanse overheidsinstanties.
De gebedstijden-applicatie Salaat First, die wereldwijd meer dan tien miljoen keer is gedownload, heeft locatiegegevens van zijn gebruikers verkocht aan het Franse bedrijf Predicio dat gespecialiseerd is in de analyse en verwerking van gebruikersdata, onthult de website Motherboard. Het Franse bedrijf zou onderdeel zijn van een keten van bedrijven die dit soort gegevens aan elkaar doorverkopen. Zo zouden de gegevens van Salaat First terecht zijn gekomen bij het Amerikaanse databedrijf Venntel, die op haar beurt de data heeft doorverkocht aan de Immigration and Customs Enforcement (ICE), de Customs and Border Protection (CBP) en de FBI.
Motherboard zegt dat uit de nieuwe onthullingen blijkt dat "niet alleen het gebruik van religieuze apps om locatiegegevens te verzamelen wordt blootgelegd, maar ook het gemak waarmee de gevoelige informatie wordt uitgewisseld in de locatiegegevensindustrie". In haar publicatie heeft Motherboard de gegevens geanonimiseerd, maar toch valt er duidelijk uit op te maken dat gebruikers van de op moslims gerichte applicatie waarschijnlijk worden gevolgd zonder dat zij hier weet van hebben.
Hicham Boushaba, ontwikkelaar van Salaat First, gaf toe de locatiegegevens van zijn gebruikers sinds maart 2020 naar Predicio te hebben gestuurd. Ook legde hij uit dat deze alleen betrekking hadden op degenen die de applicatie in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk of Italië hebben gedownload. Volgens Boushaba is de samenwerking met Predicio in oktober 2020 opgeschort en op 6 december 2020 geheel beëindigd.
Het Franse databedrijf heeft een verklaring afgegeven waarin het bestrijdt dat er misbruik is gemaakt van de gegevens van Salaat First. "Predicio ondersteunt geen enkele overheidsactie, commerciële of particuliere actie gericht op het gebruik van het verzamelen van gegevens om een etnische, religieuze of politieke groep te identificeren met als doel het opsporen of het identificeren van een persoon van welke aard dan ook. Wij tolereren geen misbruik van onze diensten in gevallen van gebruik die niet overeenstemmen met onze morele, sociale en ethische en globale gedragscode", zo staat er te lezen op de website van Predicio.
"In het licht van deze laatste onthullingen moeten eigenaren van alle grote moslimapps een grondig onderzoek doen naar hoe databedrijven omgaan met hun gebruikersgegevens", zegt Nihad Awad, directeur van de Council on American-Islamic Relations (CAIR ). "Bedrijven moeten elke verkoop van gebruikersgegevens die door overheidsinstanties zijn verkregen publiekelijk erkennen en vervolgens transparante stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt", aldus Awad.
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk