29 maart 2022 - 15:00 - Cultuur
Gastconservator Abdelkader Benali geeft van vrijdag 15 april tot en met zondag 18 september in het Cobra Museum in Amstelveen een intieme inkijk in zijn Marokko, dat zich sinds de onafhankelijkheid van 1956 heeft ontwikkeld en naar vernieuwing snakt. Zo gebruiken heel wat Marokkaanse kunstenaars de traditionele Marokkaanse cultuur als inspiratie om moderne kunst te maken.
Het Cobra Museum toont voor het eerst in Nederland het werk van een veertigtal jonge Marokkaanse kunstenaars. De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van moderne kunst in Marokko, waar na de onafhankelijkheid in 1956 een vernieuwd zelfbewustzijn ontstond bij Marokkaanse kunstenaars. Ze wilden graag dichter bij de Marokkaanse samenleving gaan staan en koesterden een verlangen om verhalen te vertellen over grote thema’s als migratie, dekolonisatie, seksualiteit en spiritualiteit. Gastconservator Abdelkader Benali wil hen een podium geven om hun verhaal over dit andere Marokko te vertellen, schrijft amstelveenblog.
Lees ook: Tentoonstelling Marokkaans modernisme in Cobra Museum Amstelveen
Op het Djemaa el-Fna-plein van Marrakech, waar van oudsher verhalenvertellers staan, organiseerde een groep jonge kunstenaars uit Casablanca in 1969 de eerste tentoonstelling in de open lucht, als protestactie tegen het verouderde museale systeem en omdat ze hun verhalen rechtstreeks aan Marokkanen wilden kunnen vertellen.
Een deel van de jonge generatie Marokkaanse kunstenaars heeft de kunstacademie doorlopen en anderen zijn autodidact, maar allemaal experimenteren ze met nieuwe vormen voor een andere toekomst. De start van moderne kunst is in Marokko verbonden met het literaire magazine Souffles. Daarin werden nieuwe kunstenaars geïntroduceerd, maar gaat het naast beeldende kunst, ook over andere disciplines zoals poëzie en vormgeving. Het Cobra Museum beperkt de tentoonstelling eveneens niet tot moderne kunst, maar belicht in samenwerking met verschillende culturele partners ook andere kunstvormen als dans, theater, muziek, poëzie, film, Urban Culture, design, sport en mode. Tijdens de Ramadan verzorgt het Cobra Museum ook een Iftar om de Marokkaanse kunst en cultuur te vieren.
Lees ook: Abdelkader Benali: "Moedertaal is geen drempel maar verrijking"
Bij de tentoonstelling verschijnt het nieuw boek van Abdelkader Benali waarin hij vertelt over zijn onderzoek naar 75 jaar Marokkaanse moderne kunst. Benali is één van de bekendste schrijvers in Nederland.
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award
Tonnano uit Mocro Maffia krijgt eigen serie
Marokko, een grandioze setting voor "Gladiator II" met Denzel Washington