Zoeken

Nieuwe soort zeereptiel ontdekt in Marokko

7 januari 2025 - 23:00 - Marokko

©

Paleontologen van de Universiteit van Bath hebben een nieuwe soort mosasaurus ontdekt in een fosfaatmijn in Sidi Chennane, in de Marokkaanse provincie Khouribga. De fossielen van dit zeereptiel dateren uit het late Maastrichtien, de laatste periode van het Krijttijdperk, ongeveer 67 miljoen jaar geleden.

De nieuwe soort heeft de naam ’Carinodens acrodon’ gekregen. Het was een durophage mosasaurus, wat betekent dat hij was aangepast om prooien met een harde schaal te kraken, zoals schaaldieren en schelpdieren. Carinodens acrodon was 2 tot 3 meter lang en had lage, rechthoekige en afgeplatte tanden. Hij leefde samen met twee andere soorten Carinodens: ’Carinodens minalmamar’ en ’Carinodens belgicus’.

Lees ook: Bijzondere ontdekking in Marokko: dinosaurus met ’duivels uiterlijk’

"De eerste mosasauriërs hadden kleine, kegelvormige en gebogen tanden, geschikt voor het jagen op relatief kleine prooien zoals vissen en inktvissen", beschrijven paleontoloog Nicholas Longrich van de Universiteit van Bath en zijn collega’s in een artikel in het tijdschrift Diversity. Tegen het einde van het Krijt hadden mosasauriërs echter een grote diversiteit aan tandvormen ontwikkeld. "Dit waren onder andere massieve, kegelvormige tanden om prooien te grijpen en te verscheuren, stompe tanden om botten te vermalen, mesvormige tanden om grote prooien te steken en te snijden, zaagvormige tanden om te zagen en lage, bolvormige tanden om ongewervelden met een harde schaal te kraken", leggen de onderzoekers uit.

Lees ook: Reusachtige megalodon-haai leefde 2,6 miljoen jaar geleden nabij Marokko

De diversiteit aan mosasauriërs in Marokko is uitzonderlijk en suggereert dat ze bleven evolueren tot vlak voor de massa-extinctie aan het einde van het Krijt. Mogelijk waren mosasauriërs gespecialiseerder en diverser in hun ecologie dan andere mariene groepen uit het Mesozoïcum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team