Zoeken

Bijzondere ontdekking in Marokko: dinosaurus met ’duivels uiterlijk’

26 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

Wetenschappers hebben een nieuwe soort mosasaurus ontdekt in Marokko, een gigantische uitgestorven zeereptiel uit het tijdperk van de dinosaurussen. Dit roofdier, dat destijds aan de top van de voedselketen stond, had een opvallend ’dolkachtig’ gebit.

Mosasauriërs waren zeereptielen die leefden in het late Krijt, zo’n 100 tot 66 miljoen jaar geleden. Ze waren formidabele roofdieren met lange lichamen, vinnen en krachtige kaken vol scherpe tanden. Deze dieren waren perfect aangepast aan het leven in zee.

Lees ook: Zeldzaam watermonster ontdekt in Marokko

De nieuwe soort, Khinjaria acutus genaamd, werd beschreven aan de hand van fossielen die zijn opgegraven in de fosfaatmijnen van Sidi Chenan in Marokko. Deze fossielen dateren uit het Maastrichtien, de laatste fase van het Krijt, ongeveer 72 tot 66 miljoen jaar geleden.

Khinjaria acutus onderscheidt zich door zijn dolkvormige voortanden en korte snuit, die contrasteert met het langgerekte achterste deel van de schedel. Wetenschappers hebben deze soort ’buitenaards’ genoemd vanwege zijn vreemde gezichtskenmerken, die hem een ’duivels’ uiterlijk geven. De soortnaam verwijst ook naar deze tanden: ’khanjar’ betekent ’dolk’ in het Arabisch en ’acutus’ betekent ’scherp’ in het Latijn.

Op basis van de fossielen schatten onderzoekers dat deze mosasaurus ongeveer 7 tot 7,6 meter lang was. Nick Longrich, een paleontoloog aan de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk, die het onderzoek leidde, wijst erop dat het dier waarschijnlijk een toproofdier was in zijn mariene ecosysteem. Dit ecosysteem werd gekenmerkt door een overvloed aan plankton en kleine vissen, en een grote diversiteit aan mariene roofdieren, waaronder andere mosasauriërs.

Lees ook: Gigantische insecten uit de oertijd ontdekt in Marokko

Het late Maastrichtien in Marokko heeft de meest diverse mosasaurusfauna opgeleverd die ooit is gevonden. De ontdekking van Khinjaria acutus werpt licht op de structuur van mariene ecosystemen aan het einde van het Krijt en suggereert dat ze bloeiden vóór de massale uitsterving die zeereptielen en dinosaurussen wegvaagde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team