Zoeken

Nigeria-Marokko gaspijpleiding in gevaar?

28 augustus 2024 - 09:40 - Economie

©

Equatoriaal-Guinea heeft een overeenkomst getekend met Nigeria voor de aanleg van een gaspijpleiding tussen beide landen. Deze nieuwe samenwerking roept vragen op over de toekomst van de gaspijpleidingprojecten tussen Nigeria en Marokko enerzijds, en Algerije anderzijds, die beide bedoeld zijn om Europa te bevoorraden.

Volgens Oburu Ondo, de minister van Mijnbouw en Koolwaterstoffen van Equatoriaal-Guinea, is deze overeenkomst ondertekend in het kader van "regionale samenwerking" om de betrouwbaarheid van de voorziening en de veiligheid van de gasstromen voor de komende jaren te waarborgen. Er zijn echter geen details over de overeenkomst bekendgemaakt, noch is er een datum vastgesteld voor de start van de werkzaamheden aan deze pijpleiding, die Equatoriaal-Guinea van Nigeriaans gas zou voorzien.

Lees ook: Marokko en Algerije in geschil over gaspijpleiding met Nigeria

Het project roept belangrijke vragen op, met name of het zal worden geïntegreerd in het trans-Atlantische gaspijpleidingproject met Marokko of in het trans-Sahara-project met Algerije, of dat het een onafhankelijk initiatief is om te profiteren van de rivaliteit tussen de twee buurlanden en zo de uitvoering van deze projecten te blokkeren.

Volgens de Algerijnse energie-expert Ahmed Tartar kan de ondertekening van deze nieuwe overeenkomst geen invloed hebben op het gaspijpleidingproject met Algerije of Marokko, omdat Equatoriaal-Guinea niet over pijpleidingen beschikt die Europa kunnen bereiken. In een interview met Sputnik gaf hij aan dat de recente spanningen tussen Algerije en Niger, in combinatie met de terughoudendheid van Nigeria, ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de vertraging van het proces. Hij verzekerde dat Algerije al 70% van het project op zijn grondgebied heeft voltooid. Volgens Tartar zou het gaspijpleidingproject tussen Nigeria en Marokko, dat door 11 landen loopt, duurder zijn en een langere implementatietijd vergen dan dat met Algerije, dat volgens hem de beste optie is om Europa te leveren.

Lees ook: Gasleiding Marokko-Nigeria: 12,5 miljard dollar om aanleg te versnellen

Gezien de politieke situatie in Niger en de overeenkomst tussen Equatoriaal-Guinea en Nigeria, suggereert hij echter een herlancering van de gaspijpleiding Nigeria-Marokko. Dit project is nog steeds actueel en een prioriteit voor de Marokkaanse autoriteiten, bevestigt een Marokkaanse academicus, eraan herinnerend dat er onlangs haalbaarheidsstudies zijn gestart. Koning Mohammed VI heeft begin 2024 telefonisch gesproken met de Nigeriaanse president Bola Tinubu over dit belangrijke project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team