10 januari 2021 - 13:20 - Marokko
De ruildeal van Marokko om de banden met Israël te normaliseren als tegenprestatie voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, blijft reacties losmaken. Volgens de Franse onderzoeker Thierry Desrues heeft Koning Mohammed VI een groot risico genomen en dreigt hij een aanzienlijk deel van het Marokkaanse publiek van zich te vervreemden.
"Zonder een overeenkomst waarbij het Polisario-front betrokken is en zonder de steun van de Verenigde Naties, ziet deze aankondiging eruit als een staatsgreep, wat niet betekent dat de onderhandelingen op handen zijn of dat het door de VN vastgestelde kader verandert. Door de kwestie van de soevereiniteit van de Sahara te koppelen aan het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Israël, nam Koning Mohammed VI het risico een aanzienlijk deel van de Marokkaanse publieke opinie te beledigen", zo verklaart Desrues in een column in de krant Le Monde.
Wat nu nog wordt gepresenteerd als een overwinning zou volgens de onderzoeker kunnen veranderen in een morele nederlaag als de Palestijnse kwestie zich in de komende weken op een negatieve manier ontwikkeld. "Zo voelt het tenminste aan voor een deel van de Marokkaanse samenleving, dat het Marokkaanse karakter van de Sahara ondersteunt. Deze mensen worden bewogen door zowel de situatie van rechten en vrijheden in dit betwiste gebied als door de ontkenning van de rechten van Palestijnen", schrijft de academicus.
"Koning Mohammed VI heeft jarenlang gedacht dat de kwestie van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is opgelost en dat alleen nog moet worden onderhandeld over de integratie van de separatisten. De verklaringen die zijn gedaan sinds de ’deal’ van Trump op 10 december onderschrijven dit standpunt. Uit de overeenkomsten blijkt dat de Koning, zeker van zichzelf, altijd op zoek is naar geostrategische voordelen. Door bij deze overeenkomsten een regeringsleider (premier Saadeddine El Othmani) te betrekken wiens partij altijd gekant is geweest tegen de normalisatie van de betrekkingen met Israël, probeert de soeverein de oppositie tegen deze diplomatieke wending te verminderen", legt Desrues uit.
Verder schrijft de onderzoeker dat de geloofwaardigheid van de Marokkaanse politiek in aanloop naar de parlementsverkiezingen van dit jaar, net als na de "Arabische Lente" van 2011, andermaal op het spel staat. Ook helpt het volgens hem niet dat het in Marokko ontbreekt aan de vrijheid om het publiekelijk oneens te zijn met de leiders van het land.
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Marokko ontwerpt steden van de toekomst
Hotels in Marokko bomvol tijdens Eid ul-Fitr
Marokko: de virtuele trouwrage
Marokkanen verwerpen Franse taal
Marokko kiest supermoderne HSL voor Tanger-Marrakech