10 maart 2023 - 18:00 - Wereld
Nour, een vrouw van Marokkaanse afkomst die in het Franse departement Yvelines woont, werd onder dwang uitgehuwelijkt aan haar neef. Ze vertelt haar tragische verhaal in een boek dat eind vorig jaar werd gepubliceerd.
In haar boek "Tous coupables. Ils m’ont marié de force" (Allemaal schuldig. Ze huwden me onder dwang), vertelt Nour hoe haar familie haar bijna 20 jaar geleden tot een huwelijk dwong. Ze genoot een "traditionele Noord-Afrikaanse opvoeding". Nour had dus ook geen vriendjes. Tijdens een zomervakantie in Marokko toen ze 18 was, vertelden haar familieleden haar dat ze met haar neef zou trouwen. "Mijn nicht vertelde me dat ik met mijn neef ging trouwen. Ik lachte. Mijn zus bevestigde het", vertelt ze aan Actu.
Lees ook: Uitgehuwelijkte Marokkaanse en zes kinderen mishandeld in België
"Ik kende hem sinds ik een klein meisje was. Hij was als een broer," zegt Nour. Ze protesteerde tegen de verbintenis maar haar vader bedreigde haar: "Trouw of ik zweer dat je hier blijft". Tegen haar zin werd het huwelijk voorbereid. Al snel werd een certificaat van maagdelijkheid afgegeven en werd ze ten overstaan van de imam en de burgemeester getrouwd. "Ik tekende de documenten. Ik begreep er niets van", legt ze uit.
Haar man verhuisde vervolgens met hen naar Frankrijk. "Het was om de papieren te verkrijgen, meer niet", zegt Nour. Het koppel leefde in aparte kamers, maar dat weerhield de man er niet van om haar twee keer te misbruiken. Ze besloot "het huis van verschrikking" te verlaten en haar toevlucht te zoeken bij een vriendin, ergens in Yvelines. Familieleden kwamen haar tegen op straat en brachten haar met geweld terug naar huis.
Lees ook: Marokkaanse Belg veroordeeld voor verkrachting en dwanghuwelijk
Eenmaal thuis sloeg haar man haar tot ze flauwviel. "Mijn vrienden op de middelbare school merkten dat er iets mis was met mijn leven. Maar ik zweeg," zegt ze. Haar man stond uiteindelijk de scheiding toe, een jaar na het huwelijk. Nour’s boek is gebaseerd op het dagboek dat ze gedurende de lange nachtmerrie bijhield. De publicatie ervan is een soort therapie voor haar.
Wedstrijd Marokko-Zambia: om hoe laat en op welke zenders?
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Tarik Khbabez: Glory-titelgevecht én project met Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
500.000 euro om Marokkaanse narcos te "legaliseren"
Amjad (13) droomde van baantje als uitkijk: tiener vermist
20 uur aan een stuk rijden in Spanje: fikse boete voor Marokkaanse trucker
Drugsrazzia in Italië: Marokkaanse connecties blootgelegd
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk