3 september 2022 - 15:00 - Economie
De Marokkaanse fosfaatgroep OCP is één van de grootste fosfaatexporteurs ter wereld. In de eerste helft van 2022 boekte de groep een omzet van 56 miljard dirham. Dit is een stijging met 72% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.
Concreet bedroeg de omzet van OCP 30,69 miljard dirham in het tweede kwartaal van 2022, tegenover 18,19 miljard dirham in het eerste kwartaal. De verkoop van Marokkaans fosfaat is in de eerste helft van het jaar gestegen als gevolg van de "verdere stijging van de fosfaatprijs op de wereldmarkt na de Russische inval in Oekraïne", aldus de OCP in een persverklaring.
Lees ook: Meststoffen: Europa zet in op Marokko
Volgens het laatste tussentijdse verslag, dat in augustus werd gepubliceerd, heeft het Directoraat voor Studies en Prognoses (DEPF) van het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën, in de eerste zes maanden van het jaar een stijging geregistreerd van 58,9% in de verkoop van rotsfosfaat, dat gedeeltelijk in de Sahara wordt gewonnen. De verkoop van fosforzuur is met 56,4% gestegen. "De uitvoer van chemische producten en natuurlijke meststoffen is met 100,2% gestegen dankzij een verdubbeling van de prijzen", aldus het DPEF.
Lees ook: Russisch-Oekraïense oorlog opent nieuwe perspectieven voor Marokko
De fosfaatexport was in de eerste helft van 2022 goed voor 26,7% van de totale Marokkaanse export, tegen 20,5% in dezelfde periode van 2021. Bovendien blijft fosfaat het belangrijkste exportproduct van Marokko. Op wereldniveau is de prijs van fosfaat in juli gestegen tot 320 dollar per ton. Dit is de hoogste prijs sinds 2009, als gevolg van de sterke wereldwijde vraag en uitvoerbeperkingen in China en Rusland. De vraag naar fosfaat is sterk gestegen, vooral vanuit India en Latijns-Amerika.
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden