Zoeken

Orgaandonorschap nog taboe in Marokko

18 februari 2021 - 19:20 - Marokko

©

Het doneren van organen gebeurt zelden in Marokko. Sinds 1986 vonden in het koninkrijk slechts 600 orgaantransplantaties plaats. Amal Bourquia, voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor Nieren, wil dat de wet wordt aangepast en dat er meer bewustwording wordt gecreëerd onder de Marokkaanse bevolking.

Bourquia vertelt dat ongeveer 1200 mensen zich vrijwillig hebben aangemeld als orgaandonor. De helft van deze mensen komt uit Casablanca. Zich aanmelden als orgaandonor is voor veel Marokkanen een onbekend terrein. In het koninkrijk zijn er sinds 1986 slechts 600 orgaantransplantaties gedaan. Dat zijn ongeveer 17 mensen op 1 miljoen inwoners.

Door orgaantransplantaties kan de levensverwachting van duizenden mensen worden verhoogd. In Europese landen worden de operaties al op volle kracht uitgevoerd. Zo heeft Frankrijk 5781 operaties uitgevoerd in 2018. In Spanje ondergingen 5314 mensen hetzelfde jaar een orgaantransplantatie.

Het aantal mensen die geen donor kunnen vinden, stijgt in het koninkrijk. Marokko heeft in 1998 een wet ingevoerd om donortransplantaties te vergemakkelijken. Toch wordt hieraan weinig gehoor gegeven. "Orgaandonatie is een vrijgevige daad die door religie wordt aangemoedigd en de wet is ervoor aangepast," zegt Bourquia.

Hoe komt het dan dat Marokkaanse burgers zich niet opgeven als orgaandonor? Volgens de voorzitter is er weinig voorlichting over orgaandonorschap in Marokko. Haar organisatie REINS (Nieren) is bezig met verschillende voorlichtingscampagnes om mensen bewust te maken. Via de website en vier Facebook-pagina’s probeert ze burgers en de medische wereld te bereiken. Toch blijft massale registratie voor orgaandonatie uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team