Zoeken

Pegasus: Europa verdenkt Marokko van bespioneren Pedro Sanchez

23 maart 2023 - 10:00 - Wereld

©

De commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar de bespionering van de Spaanse premier Pedro Sanchez met de Pegasus-software, zegt dat het "aannemelijk" is dat Marokko achter de aanval zit. Ze vraagt de Spaanse regering om meer informatie om dit definitief te kunnen bevestigen.

De Europese onderzoekscommissie vraagt Spanje om informatie om de spionagezaak van politici en journalisten met Pegasus op te helderen. De kwestie zou een bedreiging vormen voor de Europese democratie. "Dit is een zaak van Europees belang", aldus europarlementariër Sophie In’t Veld, de rapporteur van de commissie. Ze betreurt dat er geen informatie is over het bespioneren van de mobiele telefoons van Pedro Sanchez, zijn ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, Margarita Robles en Fernando Grande Marlaska, of de voorzitter van de Spaanse regering, Pere Aragonés.

Lees ook: Nieuwe telefoon voor Franse president na spionage Marokko?

"Het gebruik van spyware in Spanje kan niet worden toegeschreven aan één enkele actor of groep mensen, hoewel er veel inlichtingen zijn die naar Marokko wijzen," luidt het rapport van de commissie, met de vermelding dat het momenteel slechts over een "waarschijnlijkheid" gaat. "We hebben geen bewijs dat het een derde land was dat Sanchez of de anderen bespioneerde", erkende het hoofd van de missie, Jeroen Lenaers, die eraan herinnerde dat de telefoons van de Spaanse autoriteiten werden bespioneerd terwijl het land op gespannen voet stond met Marokko.

Rabat wordt ook verdacht van het bespioneren van de Franse president Emmanuel Macron, voegde In’t Veld eraan toe. Ze drukte haar bezorgdheid uit over het openen van onderzoeken in het Congres of de Senaat. "Het Europees Parlement probeert deze leemte op te vullen, onder meer omdat leden van de regering ook lid zijn van de Europese Raad en beslissingen nemen die de hele Europese Unie aangaan", zei ze. Voorzitter Lenaers van de commissie hekelde de houding van de Spaanse regering, die zich niet verwaardigde hen te ontvangen, noch de president, noch de bespioneerde ministers, noch het hoofd van de Spaanse diplomatie, José Manuel Albares.

Lees ook: Spaanse justitie weigert naturalisatie Marokkaanse "spion"

De missie reageerde wel tevreden op een ontmoeting met staatssecretaris Pascual Navarro, die uitleg gaf over de lopende juridische hervormingen om dergelijke handelingen in de toekomst te voorkomen. De mobiele telefoon van Pedro Sanchez werd in mei 2021 tweemaal bespioneerd, waarbij er meer dan 2,6 gigabyte aan informatie zou zijn gestolen. De telefoon van minister van Defensie Margarita Robles werd in juni van hetzelfde jaar gehackt, waarbij 9 megabyte aan gegevens werd gestolen, en uit de telefoon van minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande Marlaska werd in juni 2021 ongeveer 10 megabyte informatie weggenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team