21 april 2019 - 15:40 - Marokko
Verslaggevers Zonder Grenzen heeft een nieuw rapport uitgebracht over de persvrijheid in de wereld. Marokko doet het zoals gewoonlijk slecht volgens de organisatie.
Marokko staat dit jaar op de 135e plek in de lijst van de NGO. Het koninkrijk staat in de "rode zone" waar de situatie voor de pers als "moeilijk" wordt beschouwd. De slechte ranking van Marokko is te wijten aan "het groot aantal rechtszaken tegen journalisten".
Volgens VZG tonen vooral twee rechtszaken de wil aan van de Marokkaanse staat om "het beroep van journalist te onderdrukken". Het gaat om de zaken tegen Ali Anouzla, hoofdredacteur van Lakome2, waarvan het proces al 5 jaar aan de gang is, en Maati Monjib, voorzitter van de journalistenvereniging AMJI die al 4 jaar wordt vervolgd.
Beide journalisten worden van het verheerlijken van het terrorisme, het aanmoedigen tot het plegen van terroristische daden en schending van de staatsveiligheid beschuldigd, dit terwijl ze "enkel hun werk deden", aldus VZG.
Ook wordt het werk van nationale en internationale media over de evenementen in de Rif-regio en de illegale immigratie met opzet bemoeilijkt door de Marokkaanse autoriteiten.
Vermeldenswaardig is dat Tunesië 25 plaatsen in de ranglijst heeft gewonnen en nu 72e is. Algerije verliest 5 plaatsen en is 141e terwijl Libië op de 162e plaats werd gerangschikt.
Afrika Cup U17: Marokko afgeremd door Zambia
Russische piloot Royal Air Maroc ontslagen om Polisario-post
Will Smith en Kid Cudi in Rabat voor megaconcert
Marokkaanse tiener uitgewezen na nazigroet
Ryanair zorgt voor verwarring met vluchten naar Marokko
Marokkaanse eigenaren zwaarder belast in Spanje
Russische piloot Royal Air Maroc ontslagen om Polisario-post
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
Bab Darna-zaak: 1400 families bedrogen, gerechtigheid blijft uit
Marokkaanse soldaten omgekomen bij antidrugsactie
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko