3 november 2017 - 11:30 - Wereld
De rechtbank van Créteil in Frankrijk heeft een piloot van de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc tot een boete van 10.000 euro veroordeeld.
De 51-jarige piloot landde in augustus 2001 met een uur vertraging in Parijs. Hij gaf het bevel om de tachtig wachtende passagiers aan boord te laten terwijl de bagage in het toestel werd geladen. Het personeel van de bagageafhandeling ontdekte toen dat er vloeistof lekte uit een mini-reactor die gebruikt wordt om de twee grote reactoren onder de vleugels te starten.
Een snelle controle toonde aan dat het toestel kerosine verloor. De piloot werd op de hoogte gebracht, kwam zelf een kijkje naar de lekkende reactor nemen, waarschuwde de technische dienst van Royal Air Maroc in Casablanca en vertrok met het defect toestel zonder op een antwoord te wachten.
De piloot werd schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van anderen. Hij zal daarvoor een boete van 10.000 euro moeten betalen. Het openbaar ministerie had vijf jaar vliegverbod en tien maanden gevangenisstraf geëist.
De rechtbank oordeelde dat de piloot een fout maakte door de twee reactoren niet te starten met behulp van een grondstarttoestel dat door de technische diensten van de luchthaven van Parijs had kunnen worden verschaft. Volgens zijn advocaten heeft de piloot de veiligheidsprocedure echter nageleefd door de mini-reactor voor het opstijgen uit te schakelen.
Marokkaanse luchtmacht investeert in Amerikaans systeem
Zware straffen voor gefilmde aanranding op zeedijk Tanger
Nieuwe alliantie voor Royal Air Maroc
Goed nieuws voor verkeersslachtoffers in Marokko
"WK 2030 enorme kans voor Marokko"
Marrakech en Fez populair bij Europese toeristen
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven