Zoeken

Presentator Sahil Amar Aïssa: "Als Marokkaans-Nederlands kind ben je gemarginaliseerd"

28 januari 2022 - 17:40 - Cultuur

©

De 29-jarige acteur, columnist en presentator, Sahil Amar Aïssa, is te zien in het nieuwe seizoen van Wie is de Mol. Daarnaast werkt hij aan een aantal nieuwe programma’s waarin hij op zijn manier van de wereld een betere plek probeert te maken.

De maatschappelijk geëngageerde BNNVara-presentator Sahil Amar Aïssa is te zien in het 22e seizoen van het spelprogramma Wie is de Mol. Hij hield aantekeningen bij van het spel die hij tijdens de opnamen met een gerust hart overal liet rondslingeren. Zijn tegenspelers hadden er namelijk niets aan, omdat de nota’s in het Riffijns werden opgetekend, de taal van zijn ouders. Zelf keek hij voor het laatst in 2010 naar Wie is de Mol. "Het was een van de weinige programma’s op de Nederlandse televisie die ik echt spannend vond. Maar ik vond iedereen te lief worden voor elkaar. Toen ben ik afgehaakt. Ik had wel in mijn achterhoofd: het enige voordeel van bekendheid is dat je nog eens een keer mee mag doen aan Wie is de Mol", zegt hij in het AD.

Lees ook: BNN-presentator Sahil vertelt over ervaring met racisme

Momenteel is hij bezig aan het eerste BNNVara-programma dat hij zelf helemaal heeft ontwikkeld. Daarin maakt hij portretten van nieuwe Nederlanders die de problemen in hun eigen land zijn ontvlucht. "Denk aan drugsgeweld in Colombia of onderdrukking in Belarus en China. Ik wil laten zien dat Nederland het spel meespeelt in de wereld, en kijkers bewust maken: waar stem je op in Den Haag?"

Sahil maakte eerder al de geëngageerde programma’s Spuiten & Slikken, De Racisme Kennistest en Make Holland Great Again. De rode draad in zijn programma’s is het streven naar een betere wereld. "Voor een deel komt dat door BNNVara, die met een progressieve agenda programma’s maakt. Zelf was ik niet altijd zo betrokken. Toen ik ooit aan de filmacademie begon, wilde ik gewoon zorgeloos vette shit maken. Als Marokkaans-Nederlands kind ben je deel van een gemarginaliseerde groep, maar dat heb je lange tijd niet door. En waarom zou ik daarmee moeten dealen? Ik wilde me daar niet door laten definiëren Naarmate je doorkrijgt hoe de verdeling is in de samenleving, word je bewuster. Op latere leeftijd was ik vaak de enige in de ruimte met een bepaald perspectief, en je voelt dat daar vaak geen plek voor is. Nu merk ik: o, shit, ik zit op een positie waar mensen luisteren naar wat ik zeg."

Lees ook: Talkshow ’De vooravond’ kiest Khalid Kasem als nieuwe presentator

Sahil is zich zeer bewust van zijn positie. "Ik heb nu overal een voet tussen de deur, zegt Aissa. Hij vindt zijn programma’s dan ook enkel geslaagd als ze impact hebben. Maar hij wil ook niet de enige Marokkaanse Nederlander blijven bij BNNVara. "De representatie op beeld wordt beter. En in alle jaardoelstellingen van de omroepen wordt inclusie belangrijk genoemd. Maar wat ik merk, is dat veel mensen achter de schermen vaste contracten kregen in de tijd dat dit soort thema’s helemaal geen speerpunten waren. Als het om vaste plekken gaat, is er voor een jongere, progressieve generatie minder ruimte. Ik wil wel graag optimist zijn, alleen komt de realiteit er telkens tussen. Het liefst kijk ik in de toekomst, en zeg ik dan of het goed komt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team