23 juni 2022 - 17:00 - Wereld
Omdat het geen beschermd beroep is, kan iedereen die wil zich uitvaartverzorger noemen. Maar dat brengt risico’s met zich mee, terwijl nabestaanden bijvoorbeeld juist nood hebben aan integriteit, deskundigheid, kwaliteit, zorgvuldigheid en transparantie. Daarom lanceert de Branchevereniging Islamitische Uitvaartorganisaties Nederland (BIUN) het keurmerk voor islamitische uitvaartorganisaties. Het is een primeur voor de moslimgemeenschap in Europa.
In het proces van volwassenwording van de islamitische uitvaartbranche, wil BIUN de sector verder professionaliseren. "Huidige ontwikkelingen laten zien dat er steeds meer uitvaartorganisaties opgericht worden en lokale partijen uitvaarten verzorgen, bij wie helaas de directe kennis van de Wet op de Lijkbezorging ontbreekt", signaleert Mohammed Soebrati, bestuurslid en woordvoerder van BIUN.
Lees ook: Vier nieuwe islamitische natuurbegraafplaatsen in Nederland
Het keurmerk garandeert toezicht op de professionaliteit, kwaliteit en deskundigheid van de islamitische uitvaartbranche. BIUN heeft voor die doeleinden ook een Code of conduct opgesteld. Dit verzekert de nabestaanden van overleden moslims dat de professional zich houdt aan de eisen en bepalingen van het keurmerk. Daarnaast mag de uitvaartverzorger in het kader van eerlijkheid en transparantie, maar weinig afwijken van de afgegeven offerte en wordt het voor het eerst mogelijk om een klacht in te dienen bij de branchevereniging in geval er een geschil opduikt. Keurmerkhouders worden verder ook nog getoetst op hun kennis van de wet- en regelgeving en de basis in islamitische uitvaartjurisprudentie.
Lees ook: Ritueel-wasser Mourad waarschuwt jongeren voor afrekeningen (video)
Samen met het keurmerk, lanceert de branchevereniging ook een speciale jaarlijkse award. BIUN zal de jaarlijkse uitreiking organiseren met de input van een jury die bestaat uit nabestaanden. Naast een erkenning voor de dienstverlening is dit ook een manier om uitvaartverzorgers te stimuleren om verder te professionaliseren en de nabestaanden de best mogelijke uitvaartdienstverlening aan te bieden.
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran