Zoeken

Restaurants en strandtenten Dar Bouazza: ontruiming dreigt

24 juni 2024 - 19:40 - Marokko

©

Restaurants en strandtenten op de zeedijk van Dar Bouazza verkeren in onzekerheid. Eind februari kregen ze een bevel om binnen twee weken te vertrekken, maar tot op heden is er geen ontruiming uitgevoerd. De uitbaters vrezen echter dat dit elk moment kan gebeuren.

"Twee weken voor de Ramadan kregen we bericht dat we binnen 15 dagen moesten vertrekken", vertelt een restauranteigenaar in Dar Bouazza aan Le360. In februari stuurde de gouverneur van Nouaceur, Abdallah Chater, een aanmaning naar zeven strandtenten en restaurants die illegaal op het publieke domein van de zeedijk van Dar Bouazza zijn gevestigd. Het gaat om Sunny Beach, Baya Beach (Les 3 Mâts), Seven Beach Balboa 1, Malibu Beach (Nomade Beach), Atlantic Boulevard, Taloche en Babaloo Beach.

Lees ook: Sloopgolf bereikt Nador

Sindsdien is er echter niets meer vernomen. De lokale autoriteiten hebben nog geen actie ondernomen om het publieke maritieme domein vrij te maken. "We zijn allemaal hier gebleven. Niemand heeft ons gevraagd om te vertrekken", bevestigt de manager van een restaurant ter plaatse. Alles wijst erop dat de autoriteiten hebben besloten om de status quo te handhaven tot eind september, om de zomertoeristen, "die het grootste deel van de jaarlijkse omzet genereren", niet te ontmoedigen. Een eventuele sluiting van de strandtenten zou een negatieve impact hebben op hun inkomsten en op het personeel, dat in totaal meer dan 400 vaste en seizoensgebonden werknemers telt.

Lees ook: Marokkaanse autoriteiten ontruimen strand in Nador (video)

Sinds 2018 bezetten de zeven strandtenten en restaurants op de zeedijk van Dar Bouazza illegaal het publieke maritieme domein, omdat hun contracten niet werden verlengd. Deze contracten zouden elke 10 jaar moeten worden hernieuwd. "Door de contracten niet te verlengen, willen de lokale autoriteiten het recht krijgen om ons op elk moment te laten vertrekken. En dat moment is aangebroken in februari 2024", reageert de manager. Hij hekelt een "flagrant" gebrek aan communicatie van de betrokken administraties, met inbegrip van het ministerie van Uitrusting en Water, dat verantwoordelijk is voor het publieke maritieme domein.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team