Zoeken

Rusland kiest Marokko om Europese oliesancties te omzeilen

7 juni 2024 - 09:50 - Wereld

©

Vanwege recente beperkingen in Griekenland, heeft Rusland besloten om Marokko te gebruiken als alternatief voor het laden en lossen van olie. Het land van Vladimir Poetin zal zijn ladingen van kleinere tankers naar grotere schepen overbrengen via de haven van Nador.

Tot voor kort transporteerde Rusland Oeral-olie, het vlaggenschip van het land, en andere olieproducten naar internationale markten via Griekenland. Door het besluit van Griekenland om de handel met Rusland te beperken, heeft Moskou nu besloten om de haven van Nador te gebruiken om zijn olie van kleinere tankers naar grotere te pompen, meldt Bloomberg.

Lees ook: Embargo of niet, Marokko koopt nog steeds Russische olie

In mei voerde de Griekse marine oefeningen uit in de Golf van Laconië, waardoor al het scheepsverkeer in dit gebied, waar Russische tankers doorheen varen, werd verboden. Deze situatie verstoorde de olietransporten van Rusland, dat besloot om het probleem te omzeilen door zijn olie over te laden in een zone nabij Nador in Marokko, aldus de publicatie.

Oeral-olie wordt nu overgebracht van de kleinere tanker Serendi, een Aframax-klasse schip, naar Rolin, een zeer grote olietanker, voor de kust van Nador. De tankers Ocean AMZ en Sea Fidelity hebben ook Russische olie naar de Marokkaanse stad vervoerd. In totaal zijn er ongeveer 730.000 vaten olie overgebracht vanuit de Russische haven Primorsk in de Oostzee.

Lees ook: Marokko kiest voor Russische diesel ondanks Europa

In maart 2023 werden al Russische tankers, Crius, Anshun II en Nobel, gesignaleerd voor de kust van Marokko. Om de internationale sancties te omzeilen na de invasie van Oekraïne, begon Rusland zijn olie over te laden in een zone voor de kust van Ceuta, wat zorgen baarde bij de Spaanse autoriteiten, die een onderzoek openden naar illegale invoer van Russische diesel in hun land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team