Zoeken

Safoan Mokhtari maakt videoclip om jongeren uit misdaad te houden

1 april 2021 - 11:50 - Wereld

©

Via een korte film met scènes over de georganiseerde misdaad met drugs en afrekeningen, zoals die zich de afgelopen jaren ook regelmatig in het echt hebben afgespeeld in Nederland, maar ook met families die worden geraakt en levens die worden verwoest, wil initiatiefnemer Safoan Mokhtari een debat aanwakkeren met jongeren en hun ouders.

Safoan Mokhtari, die als gemeenteambtenaar medeverantwoordelijk is voor de wapenaanpak in Amsterdam Zuidoost, nam het initiatief voor een sensibiliserings-video over de gevolgen van georganiseerde criminaliteit. Zelf werd hij in zijn eigen omgeving recent nog geconfronteerd met een afrekening in het criminele milieu waar hij een track over schreef. Mokhtari kwam filmmaker Jelle Posthuma tegen en liet hem de track horen, waarna zij besloten om hun krachten te bundelen en er een videoclip van te maken met als doel een discussie te starten met jongeren en hun ouders over de ‘glamoureuze wereld van criminaliteit, drugs en snel geld’.

Posthuma had eigenlijk niet zoveel kennis over deze problematiek. "Dat is toch vooral iets uit het buitenland, dacht ik. Hier hebben we een sociaal vangnet, hier hoeft dat allemaal niet te gebeuren. Ik kende de spectaculaire overvallen, de afrekeningen, maar dat er families schuilgaan achter krantenberichten realiseerde ik me te weinig."

Criminaliteit mocht vooral niet verheerlijkt worden in de video. "Ik kom zelf uit een omgeving waarin dit de realiteit is. Ik heb geluk gehad, en kwam mensen tegen die het in mij zagen zitten. Die achterstandssfeer is gewoon heel moeilijk om aan te ontkomen. Daarom wilde ik laten zien hoe dit gaat. En hoe iemand dus aan het einde van zijn leven komt. Je gaat niet mooi dood met 2Pac op de achtergrond. Ik wilde zeggen tegen jongeren: het lijkt misschien cool, maar uiteindelijk maakt het snelle leven je sneller dood,” zegt Mokhtari in Het Parool.

Tot hun verbazing werkte de politie graag mee aan de clip. Liesbeth Maas, voorheen programmaleider drugs en mensenhandel bij de Landelijke Recherche en tegenwoordig politiechef in Utrecht, zegt al een tijd op zoek te zijn geweest naar nieuwe manieren om in contact te komen met jongeren. "Met deze clip hopen we binnen te kunnen komen." Ze droegen vooral bij aan het realistische karakter van de video. "We hebben geen inbreng gehad op de tekst of de regie. Het ging om de criminele activiteiten, het straatbeeld en het onderzoek door de recherche. Daarnaast maakten we het mogelijk dat bijvoorbeeld de forensische opsporing en een arrestatieteam aan de film konden meewerken", zegt Maas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team