Zoeken

Hoe worden moslims op de Nederlands televisie afgebeeld

8 maart 2021 - 17:20 - Wereld

©

Na de Black Lives Matter protesten kwamen er afgelopen zomer wat meer positieve berichten over moslims en over de islam op de Nederlandse televisie. De berichtgeving over zaken als ‘institutionele discriminatie’ en ‘systemisch racisme’ was in die periode positiever en genuanceerder en leidde ook tot ‘pro-divers nieuws’ over moslims. Historicus Tayfun Balcik onderzocht hoe tv-programma’s omgaan met moslims en de islam.

Door de zomer van Black Lives Matter, kwam er meer positieve aandacht voor moslims dan gebruikelijk. Deze relatief positieve berichtgeving leidde volgens de historicus overigens ook tot ongemak bij witte Nederlanders in de onderzochte media. Dit was vooral duidelijk bij de programma’s Goedemorgen Nederland en Op1, bericht Republiek Allochtonië.

Balcik keek van begin juni tot en met september dagelijks naar het NOS-journaal, Nieuwsuur, Goedemorgen Nederland, Op1 en EenVandaag. Bij al deze programma’s is er een variërende ‘anti-diverse’ grondhouding in de berichtgeving over ‘de moslims’ en vooral over ‘de islam’. "Moslims worden op Nederlandse TV veel meer dan andere groepen met terreur geassocieerd, zijn vaker ‘de ander’ die een bedreiging vormt voor ‘het westen’, ‘onze cultuur’ of ‘onze geschiedenis’, en ook wordt de cultuur van moslimgroepen eerder gecriminaliseerd, en is er weinig tot geen sprake van culturalisering bij witte criminaliteit."

Toch is er een verschil in berichtgeving tussen de programma’s. "Interessant is dat de ‘terrorisering’, criminalisering of anti-diverse houding het vaakst voorkomt bij praatprogramma’s als Goedemorgen Nederland en Op1. Bij deze twee omroepen wordt ook de meest uitsluitende en polariserende terminologie gebezigd, zoals ‘sharialand’, ‘mocromaffia’, ‘islamlover’ en ‘jihadbruiden’."

Balcik denkt dat dit komt omdat er bij deze programma’s minder journalisten en experts met een moslimachtergrond betrokken zijn. "Het is zeker niet altijd het geval, maar hoe hoger de ‘moslimbetrokkenheid’ in programma’s waarin nieuws wordt gemaakt over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’, des te minder de negatieve framing in de vorm van sensationele, wij-zij denkende, terroriserende berichtgeving voorkomt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team